ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Από τη Δευτέρα αρχίζουν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Έως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Στα 14.000 ευρώ το ελάχιστο εισοδηματικό όριο. Το ελάχιστο πόσο του επιδόματος είναι 100 ευρώ και το μέγιστο 750 ευρώ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ύψους 168 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά που πλήττονται από την αύξηση του κόστους θέρμανσης καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης και στο άνοιγμα έως την ερχόμενη Δευτέρα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων.

Φέτος η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει νωρίτερα καθώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα δοθεί προκαταβολή σε όσους το έλαβαν πέρυσι, ενώ έως το τέλος του έτους θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων το συνολικό ποσό.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

  • Έως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.
  • Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
  • Έως τις 10 Δεκεμβρίου περίπου 700.000  νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης που είχαν εισπράξει πέρυσι. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν και το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.
  • Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα στα νοικοκυριά που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το επίδομα δικαιούνται:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το ελάχιστο πόσο του επιδόματος είναι 100 ευρώ και το μέγιστο 750 ευρώ και αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά,  49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά καθώς το επίδομα βάσης αναπροσαρμόστηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62  ανάλογα με τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία του ενώ προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Για παράδειγμα για δικαιούχο που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα ανέρχεται σε 129 ευρώ ( 300 ευρώ Χ 0,43 = 129) Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό των 129 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς αν έχει 1 παιδί το επίδομα αυξάνεται στα 133 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 181 ευρώ κ.ο.κ.  

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 0,71 το επίδομα ανέρχεται  σε 213 ευρώ (300 ευρώ Χ 0,71 = 213). Εάν η οικογένεια έχει 1 παιδί το επίδομα διαμορφώνεται στα 255 ευρώ, αν έχει 2 παιδιά ανεβαίνει στα 299 ευρώ κ.ο.κ.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά ιδιοκατοικούνται, είτε μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Η δεύτερη ευκαιρία για επίδομα θέρμανσης: Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα μείνει ανοιχτή έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023 για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Το επίδομα φέτος κυμαίνεται από 100 έως 1.600 ευρώ. Τι γίνεται με τις πληρωμές.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα μυστικά του επιδόματος θέρμανσης σε 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο τα νοικοκυριά που θα υποβάλουν αίτηση, μέχρι στιγμής οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 800.000. Αναλυτικός οδηγός από την ΑΑΔΕ για τους όρους και τις διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η επιδότηση για το ντίζελ, οικονομία δυνάμεων από το ΥΠΟΙΚ

Τον κίνδυνο νέας αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, που θα αυξήσουν την επιβάρυνση στον πληθωρισμό, σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο και αναστέλλει τις αποφάσεις για νέα επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οδηγός για το νέο επίδομα θέρμανσης: Πότε οι δικαιούχοι πάνε... ταμείο

Στις 10 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές, Φεβρουάριο και Απρίλιο οι επόμενες. Προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα θα δοθεί στους παλαιούς δικαιούχους. Μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου η υποβολή αιτήσεων. Τα ποσά και τα κριτήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης... α λα καρτ: Τα ποσά, και τα όρια εισοδήματος

Αυξημένα εισοδηματικά όρια μόνο για όσα νοικοκυριά πήραν και πέρυσι το επίδομα, ενώ με τα παλιά όρια θα αξιολογηθούν οι νέες αιτήσεις. Διπλάσιο επίδομα σε όσους χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης.