ΓΔ: 785.35 0.73% Τζίρος: 48.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
logariasmos_revma
Λογαριασμός ρεύματος. Πηγή: Shutterstock.

Απλές λύσεις για να μείνει υπό έλεγχο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος

Χρήσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία που επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέξουν το πιο κατάλληλο προϊόν για ηλεκτρικό ρεύμα και να αποφύγουν «φουσκωμένες» χρεώσεις.

Αντιμέτωποι με συνεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται οι καταναλωτές λόγω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης και του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην ενεργειακή αγορά. Με τους λογαριασμούς να έρχονται εδώ και πολλούς μήνες «φουσκωμένοι» οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους πληρώσουν, ενώ στο περιβάλλον αυτό έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις για διακανονισμούς των χρεών τους προς τους προμηθευτές.

Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης αποτελούν ένα «ανάχωμα» απέναντι στην άνοδο των τιμών, ωστόσο ακόμα και μετά την κρατική ενίσχυση πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού που λαμβάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν μία πιο «ενεργητική» προσέγγιση αναφορικά με την κατανάλωσή τους.

Ένας τρόπος για σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων είναι η σωστή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που να ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της κατανάλωσης του κάθε καταναλωτή. Στην αγορά ρεύματος διατίθενται εκατοντάδες προϊόντα με σημαντικές διαφορές στην τιμολόγηση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά και όσο οι τιμές της - οι καταναλωτές αποκτούν επιπλέον κίνητρο για την επιλογή του προμηθευτή που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ και τις ανάγκες τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναπτύξει διαδικτυακό εργαλείο μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε συγκρίσιμη μορφή το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρουν στην αγορά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην εν λόγω ιστοσελίδα (που απευθύνεται σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος καθώς και στους χρήστες φυσικού αερίου) οι καταναλωτές μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία της κατανάλωσης και τις επιμέρους προτιμήσεις τους (π.χ. για την ύπαρξη ή μη ρητρών αναπροσαρμογής των τιμών) και να δουν τα προϊόντα που διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή. Είναι ευνόητο πως η σειρά κατάταξης των προμηθευτών ως προς το τίμημα που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής για το ενεργειακό κόστος μεταβάλλεται καθώς αλλάζουν οι προτιμήσεις και το προφίλ της κατανάλωσης.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ προσφέρει σε όσους το επιθυμούν τη δυνατότητα να δίνουν οι ίδιοι την ένδειξη του μετρητή τους ανά τετράμηνο προκειμένου να ακυρωθεί η προγραμματισμένη αυτόματη διαδικασία εκτίμησης της κατανάλωσης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τη συνολική διμηναία κατανάλωση, όχι στη λογική που γίνεται ο υπολογισμός του «έναντι» με τη χρήση αλγορίθμου με τα ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσης του καταναλωτή αλλά ως διαφορά της ένδειξης που καταχώρησε από την ένδειξη που είχε καταγράψει ο ΔΕΔΔΗΕ δυο μήνες πριν.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για εκείνους που θέλουν να έχουν έλεγχο του λογαριασμού τους. Πρόκειται για το e-SelfMetering με τη χρήση του οποίου ο πελάτης μπορεί να καταχωρήσει την πραγματική κατανάλωση του σπιτιού ή της επιχείρησής του, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού την έχει καταμετρήσει και ελέγξει στον μετρητή του. Με τρόπο αυτό μπορεί να είναι σίγουρος ότι έχει τον έλεγχο του λογαριασμού του και πληρώνει ό,τι έχει καταναλώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το εργαλείο αυτό απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης και τους επαγγελματικούς πελάτες Γ21 και Γ23 αλλά δεν αφορά παροχές με ισχύ και άεργα, Φωτοβολταϊκά, Net metering, Αγροτικά τιμολόγια - Διακοπτόμενα, τιμολόγια Φωτισμού Οδών & Πλατειών και Γ22. Στην πράξη, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έκδοση του λογαριασμού, Έναντι ή Εκκαθαριστικού, ο καταναλωτής ενημερώνεται με τον τρόπο που έχει επιλέξει, μέσω  e-mail ή με sms, ώστε να καταχωρήσει την ένδειξή του.

Τέλος, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει έναν ψηφιακό σύμβουλο, το myEnergyCoachΤο εργαλείο αυτό αναλύει την ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών συσκευών του καταναλωτή και τη συγκρίνει με τον πιο ενεργειακά αποδοτικό γείτονα ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να θέσει ο πελάτης στόχο εξοικονόμησης ενέργειας και παρέχει προσωποποιημένες συμβουλές για να τον πετύχει. Παράλληλα, δίνει τη  δυνατότητα υπολογισμού της εξοικονόμησης που θα έχει κανείς από την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ' εμποδίων η διαβούλευση της ΡΑΕ για τη λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης

Οι ενεργοβόροι καταναλωτές (ΕΒΙΚΕΝ) θεωρούν ότι δεν έχουν προταθεί οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Η πρόταση της ΔΕΗ για τη δημιουργία εφεδρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηλεκτροσόκ» με αύξηση 32% στην τιμή του ρεύματος μέσα σε ένα μήνα

Άλμα της χονδρικής τιμής τον Ιούνιο από 63 σε 83 ευρώ/MWh ενεργοποιεί τις ρήτρες στις συμβάσεις προμήθειας και φέρνει μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Γιατί δεν θα σταματήσει η ανοδική πορεία.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα καθυστερημένα ραβασάκια της ΔΕΗ για χρέη μετά την αλλαγή παρόχου

Καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο λαμβάνουν λογαριασμό ύστερα από χρόνια λόγω καθυστέρησης στην εκκαθάριση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Για «αθέμιτη εμπορική πρακτική» κάνει λόγο ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Η παγίδα για τους καταναλωτές από το «πάγωμα» τη ρήτρας αναπροσαρμογής

Οι πάροχοι μπορεί να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις πριν πάψει να ισχύει η ρήτρα. Οι καταναλωτές καλούνται να ελέγξουν τις αλλαγές και θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία χωρίς πέναλτι. Τι προβλέπει η τροπολογία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξυπνοι μετρητές: Σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο - τομή για την αγορά ενέργειας

H Διοίκηση του ομίλου ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν να επανεκκινήσουν το φιλόδοξο project που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.