ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Τέλος χρόνου για επιδότηση ρεύματος: Τα SOS της τελευταίας στιγμής

Άλλες 48 ώρες έμειναν για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα power pass. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους άλλαξαν κατοικία, υποβάλλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά ή είναι γονείς φοιτητών.

Χρονικό περιθώριο δύο ημερών έχουν οι πολίτες για να υποβάλλουν αίτηση για την επιδότηση έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αύριο κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ιδιαίτερη ταχύτητα και προσοχή απαιτείται από τους φορολογούμενους που άλλαξαν κατοικία από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου, όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και τους γονείς φοιτητών που ζουν σε άλλη πόλη, καθώς για να οριστικοποιήσουν την αίτηση θα πρέπει να «περάσουν» πρώτα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μείνουν εκτός της ενίσχυσης ακόμα και αν έχουν υποβάλει αίτηση. Επίσης, καλό θα είναι όλοι οι δικαιούχοι να ελέγχουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αίτησή τους, για να βεβαιωθούν ότι έχει παραληφθεί από το σύστημα.

Για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων τα νοικοκυριά λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  • Σε περίπτωση που στη πλατφόρμα εντοπίσουν λάθη στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους ή έχουν μεταβολές μετά την 1η Δεκεμβρίου του 2021, θα πρέπει να μεταβούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πλατφόρμα του Power Pass για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους. Αν υπάρχουν μεταβολές στην κύρια κατοικία κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν την κύρια κατοικία για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Σε περίπτωση που η νέα κύρια κατοικία είναι ιδιόκτητη πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός ΑΤΑΚ που έχει αναγραφεί στη δήλωση Ε9, ενώ αν η νέα κύρια κατοικία είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη δηλώνεται ο αριθμός της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.
  • Οι γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη θα πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης να έχουν υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχουν δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022. Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας ή και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό ο δικαιούχος συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό κινητού τηλεφώνου) και αναγράφει το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού. Επιπλέον θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα μεταβολής των στοιχείων της αίτησης ή ακύρωσης της αίτησης μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων.
  • Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να την υποβάλουν πριν την αίτηση για το επίδομα καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος. Για τους υπόλοιπους, για την καταβολή της επιδότησης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 και σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022 (πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές).

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση

  • Η αποζημίωση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με ελάχιστη επιστροφή 18 ευρώ και μέγιστη 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων  που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022, ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης.
  • Για παράδειγμα, εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο.
  • Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς μένουν εκτός οι δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, ενώ δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων.
  • Την αποζημίωση θα λάβει το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.
  • Δικαιούχοι είναι όσοι στις φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές έως 45.000 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων.
  • Η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν

Πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι εκμισθωτές ακινήτων πρέπει να έχουν λάβει εις βάρος του μισθωτή δικαστικά μέτρα, όπως η διαταγή πληρωμής ή η διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι πρέπει να ξέρουν οι νέοι φορολογούμενοι για τις δηλώσεις εισοδήματος

Πότε είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση εισοδήματος ένας νέος που συμπλήρωσε τα 18 έτη, πώς εκδίδεται εξ αποστάσεως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Τον Μάρτιο ανοίγει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Ποιες παγίδες κρύβουν οι χωριστές δηλώσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Τι σημαίνει το «διαζύγιο» για τεκμήρια, τις αποδείξεις, τα επιδόματα, τις κατοικίες και τη φορολογική ενημερότητα.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τέλος χρόνου για 12 υποχρεώσεις στην εφορία: Πώς αποφεύγουμε τα πρόστιμα

Ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, μεταξύ άλλων, τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αιτήσεις για εξώδικη επίλυση διαφορών και οι δηλώσεις από εταιρείες με λήξη χρήσης στις 30 Ιουνίου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Με ένα κλικ οι δηλώσεις κληρονομιάς: Πώς λειτουργεί το myProperty

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι αρχικές δηλώσεις, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου και οι τροποποιητικές. Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή από την 1η Ιανουαρίου. Αναλυτικός οδηγός με 78 ερωτήσεις και απαντήσεις.