ΓΔ: 1446.27 0.02% Τζίρος: 19.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:49:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Η καλή πρεμιέρα του ΧΑ για το 2024 και ο καταλύτης του Ταμείου Ανάκαμψης

Πολλά υποσχόμενη ήταν η πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλά τεσσάρων μηνών και πάνω από τις 1.300 μονάδες. Τι σημαίνει για την οικονομία και την αγορά η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πολύ καλό πρόσωπο έδειξε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην πρεμιέρα του 2024, εκπλήσσοντας με τα νέα πονταρίσματα που έγιναν τόσο στον FTSE 25, σε τράπεζες αλλά κυρίως σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, όσο και στον Mid Cap αλλά και χαμηλότερα. Μάλιστα, διακινήθηκε τζίρος κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών ετών, κάτι που επίσης προσδίδει ποιότητα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε το όριο ψυχολογίας των 1.300 μονάδων, κλείνοντας σε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς στα επίπεδα αυτά είχε να βρεθεί από την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, αλλά βεβαίως ζητούμενο είναι η διακράτηση αυτού, κάτι που θα μας το δείξει το φίλτρο των τριών ημερών.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά, ύστερα από τη διορθωτική κίνηση χθες της Wall Street, όπου μολονότι ο Dow Jones έκλεισε στο +0,07%, εντούτοις ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,57%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq (που προέρχεται από το μεγαλύτερο ράλι παγκοσμίως το 2023 με απόδοση άνω του +43%), υποχώρησε κατά 1,63%, στη μεγαλύτερη ημερήσια διόρθωση από τον Οκτώβριο.

Χθες, πάντως, το Χ.Α. κινήθηκε πολύ καλύτερα των διεθνών αγορών, καθώς και οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν το έτος μουδιασμένα, με μεικτά πρόσημα και περιορισμένες συναλλαγές.

Ξέχωρα από αυτό, σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, που αναμένεται να μετουσιωθεί σε deals και πάσης φύσεως συμπράξεις και συνεργασίες σε πληθώρα κλάδων με αιχμή την ενέργεια, τις υποδομές, τις κατασκευές και την πληροφορική.

Πλέον, έχουν απομείνει ακριβώς τρία χρόνια ή 36 μήνες για να κερδηθεί το στοίχημα και η ιστορική ευκαιρία του τεράστιου πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έως το τέλος του 2026 θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα. Απαιτούνται τρομερά μεγάλες ταχύτητες και μηδενική καθυστέρηση, ώστε να «τρέξουν» τα έργα και σταδιακά να ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια.

Είναι μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια επιχειρηματικότητα που δύναται, αναλόγως με τη χρηστή απορρόφηση και αποτελεσματικότητα αυτών των κεφαλαίων, να αλλάξει εντελώς η εικόνα σε πολλούς κλάδους. Μετά την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση, μετά τα μνημόνια, τα capital controls, την κατάρρευση των τραπεζών και την επενδυτική καραντίνα της χώρας για πολλά χρόνια, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Όλη η δυναμική της κυβέρνησης αλλά και όλης της εγχώριας οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας θα πρέπει να εστιαστεί προς αυτή την ιστορική ευκαιρία, να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα. Αυτή η προσπάθεια βρίσκει την ελληνική οικονομία σε εξαιρετικό timing, έχοντας κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, άρα θα εισέλθουν σταδιακά πολλά επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Αυτό συνεπάγεται μεγάλες ευκαιρίες για μόχλευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σημαντικές συνέργειες σε πολλά επίπεδα. Αυτό, παράλληλα, σημαίνει την ανάγκη για χιλιάδες εργατικά χέρια και στελέχη όλων των βαθμίδων, άρα είναι και μια ευκαιρία για (εκ νέου) αναστροφή του brain drain.

Ήδη χθες, στην πρώτη εργάσιμη του έτους, υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις από ισχυρές εισηγμένες και αυτό δεν είναι τυχαίο, σηματοδοτεί τις ταχύτητες που υπαγορεύει η συγκυρία. Η χρηματοδότηση της Mytilineos Energy & Metals κατά 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για πράσινες επενδύσεις και η απαγκίστρωση της Aegean Airlines από το Δημόσιο μέσω της χθεσινής ολοκλήρωσης της εξαγοράς των warrants σηματοδοτούν την επιτάχυνση των εξελίξεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η διόρθωση, η ανθεκτικότητα των 1.300 μον. και η επόμενη ημέρα για το ΧΑ

Την πρώτη ουσιαστική διορθωτική κίνηση από τον περασμένο Μάρτιο κάνει τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο. Αγοραστική αντίδραση στα χαμηλά. Με βαριές απώλειες έκλεισε η Wall Street.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές με άνοδο έως 90% στο ράλι του ΧΑ μετά τις εκλογές

Κέρδη έως +59% στον FTSE 25 και έως +90% στον Mid Cap καταγράφουν οι ελληνικές μετοχές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιτόκια θα καθοδηγήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στον αστερισμό των placements και των μεγάλων τζίρων το χρηματιστήριο

Συνεχίζει να αποκτά βάθος και να περνά με επιτυχία τα τεστ ρευστότητας το ελληνικό χρηματιστήριο. Τους επτά τελευταίους μήνες έχουν διατεθεί μετοχές αρκετών δισεκατομμυρίων και απορροφήθηκαν χωρίς δυσκολία από την αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η «έξοδος» του ΧΑ στα διεθνή κεφάλαια και η προετοιμασία νέας υπέρβασης 

Οι προοπτικές των εισηγμένων παρουσιάζονται στους ξένους θεσμικούς στη Νέα Υόρκη, ενώ η αγορά δείχνει έτοιμη για νέα ανοδική κίνηση μετά την αποφόρτιση της προηγούμενης εβδομάδας. Βελτιώνει το διεθνές κλίμα το ρεκόρ του S&P 500.