ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
  • Κλόνισε βαθιά η κρίση της πανδημίας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα στοιχεία που καταγράφει η NBG Securities για τις ροές των κεφαλαίων στο ΧΑ είναι αποκαλυπτικά: μέσα στο 2020 καταγράφηκε η μεγαλύτερη, με διαφορά, εκροή ξένων κεφαλαίων, που έφθασε τα 625 εκατ. ευρώ. Τα προηγούμενα επτά χρόνια, η αγορά είχε σταθερά εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, με τα ποσά να κυμαίνονται από 253 εκατ. ευρώ το 2018, έως 2,3 δισ. ευρώ το 2013. Εκροές κεφαλαίων είχαν να καταγραφούν από το 2012 (τότε είχαν φύγει από την αγορά 84 εκατ. ευρώ) και το 2011 (262 εκατ. ευρώ).
  • Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ρεκόρ δεκαετίας στις ετήσιες εκροές και μάλιστα αυτές ήταν μεγαλύτερες ακόμη και από εποχές που η αγορά φοβόταν άτακτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη (2011 – 2012). Σε ένα βαθμό, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στο ΧΑ είναι εύλογος, αφού η οικονομία της Ελλάδας έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν έντονα ευάλωτη στην κρίση της πανδημίας. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και στοιχεία υπερβολής στην ανησυχία των ξένων επενδυτών: όσο σοβαρή και αν είναι αυτή η κρίση, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να την ξεπεράσει και πάντως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις εποχές που ήταν αβέβαιο ακόμη και αν θα έμενε η χώρα στο ευρώ.
  • Δισέλιδο αφιέρωμα στις τράπεζες των χωρών του νότου της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) φιλοξένησε χθες η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στην εφημερίδα μίλησαν οι διοικητές κεντρικών τραπεζών και των τριών χωρών, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας είχε τη μεγαλύτερη προβολή και με φωτογραφία στο κέντρο του δισέλιδου. Το αφιέρωμα έγινε ενόψει των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι συντάκτες τονίζουν ένα θέμα που κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδος: ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετά υψηλό βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (14,7), πολύ κοντά στον αντίστοιχο δείκτη των γερμανικών τραπεζών, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή, αφού κατά 55% αποτελούνται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC).
  • Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι «την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν εμπειρία από διαγνωστικούς ελέγχους και ασκήσεις προσομοίωσης στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους, καθώς και από τις αντίστοιχες τακτικές ασκήσεις που διεξάγει η ΕΒΑ». Προσθέτει ότι, «παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και τις ίδιες τις τράπεζες, η εμφάνιση νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι αναπόφευκτη, ιδίως στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το εμπόριο».
  • Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι «η βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες είναι να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους και παράλληλα να εκπληρώσουν τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις». Και σημειώνει ότι, «ανεξαρτήτως των stress tests οι ελληνικές τράπεζες ήδη σχεδιάζουν –όπου κρίνεται αναγκαίο– ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και για την ταχεία μείωση των ΜΕΔ».
  • Κάθετη απογείωση θύμιζε η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής της Aegean. Στον απόηχο δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο για απελευθέρωση των ταξιδιών προς την Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου, με ειδικές διευκολύνσεις σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο από τις ελληνικές αρχές, αλλά και για μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις από Βρετανούς, η μετοχή πήρε ύψος κατακόρυφα, κλείνοντας στα 4,945 ευρώ, με άνοδο 14,73% και το μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο συναλλαγών από την αρχή της χρονιάς (354.757 κομμάτια). Κάπως έτσι, οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί σε κάτι λιγότερο από 4%.
  • Πάντως, χωρίς την παραμικρή διάθεση να χαλάσουμε το κλίμα επενδυτικής ευφορίας, υπενθυμίζουμε ότι η μετοχή της Aegean παραμένει ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, καθώς η αβεβαιότητα για τον τουρισμό δεν έχει εξαλειφθεί. Επιπλέον, η εταιρεία θα αντλήσει σύντομα ένα όχι αμελητέο ποσό πρόσθετων κεφαλαίων από τους μετόχους (τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ), με το ύψος και τους όρους της αύξησης να παραμένουν άγνωστοι. Όπως γράφει και η NBG Securities στη χθεσινή της ανάλυση για τις ελληνικές μετοχές, η Aegean κατατάσσεται στα στοιχήματα με ρίσκο, καθώς οι ρυθμοί των εμβολιασμών είναι αργοί και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ανάκαμψης του τουρισμού. Καλή, λοιπόν, η ευφορία, αλλά χρειάζεται και προσοχή.
  • Η μετοχή της Mytilineos ξεχωρίζει ανάμεσα στις πέντε επενδυτικές επιλογές που προτείνει για το 2021 η NBG Securities, ως ένα καλό στοίχημα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή του ομίλου της Εθνικής, οι ΑΠΕ προσφέρουν προβλέψιμες ταμειακές ροές και οι αναλυτές της εταιρείας προτείνουν, σε αυτό το πλαίσιο, τη μετοχή της Mytilineos επειδή η εταιρεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, ενώ θέτει φιλόδοξο μακροπρόθεσμο στόχο για «πράσινη» παραγωγή αλουμινίου. Η NBG δίνει τιμή στόχο 15,80 ευρώ για τη μετοχή (χθεσινό κλείσιμο στα 12,39 ευρώ), καθώς προβλέπει επιπλέον EBITDA 160 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ. 
  • Αν δίνονταν βραβεία για καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις, σίγουρα το πρώτο βραβείο θα πήγαινε στη Δικαιοσύνη. Άλλη μια φορά διαβάζουμε σε έκθεση εποπτείας των Θεσμών πώς καταφέρνει το δικαστικό σύστημα της χώρας να μεταφέρει στο άγνωστο μέλλον αυτονόητες, για τις περισσότερες χώρες, αλλαγές. Με νόμο του 2019 έγινε υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των εγγράφων στα διοικητικά δικαστήρια από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Τελείωσε, λοιπόν, το θέμα; Όχι ακριβώς. Τα δικαστήρια παρέμειναν «χάρτινα» αντί να γίνουν ψηφιακά και, τον Δεκέμβριο του 2020, άλλαξε ο νόμος για να καταργηθεί η καθορισμένη ημερομηνία μετάβασης στα ψηφιακά έγγραφα. Προβλέπεται πλέον ότι κάθε δικαστήριο θα υιοθετεί την ψηφιακή καταχώρηση εγγράφων όταν θα διαθέτει αντίστοιχη υποδομή και εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών εκφράζουν αρκετά έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που εκτός των άλλων αποτελούν και σοβαρό εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις, όπως τονίζεται στην έκθεση αξιολόγησης. Όμως, ποιος τους ακούει;

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Πιερρακάκης… τραπεζίτης, η Aegean και η προφητεία του Ευ. Μυτιληναίου

Την απλοποίηση τραπεζικών εργασιών παρουσιάζουν στον πρωθυπουργό Κυρ. Πιερρακάκης και Γ. Στουρνάρας, γιατί το ΧΑ θα αυτονομηθεί από τις ξένες αγορές, η αύξηση κεφαλαίου της Aegean και η αισιοδοξία Μυτιληναίου για μια «χρυσή», μετά covid, εποχή.