ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Ηγετική θέση για τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων

Για το 9μηνο του 2023 οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν κατά 24,7% τα NPLs τους, όντας με τον ταχύτερο ρυθμό στην ευρωζώνη. Ποιες δυσκολίες θα υπάρξουν για το 2024.

Πρωταθλητής στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ήταν ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος το 2023, μαζί με αυτούς Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS

Τονίζει, όμως, ότι αυτή η τάση πιθανώς να καταστεί, για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια του 2024, λόγω της πιο αδύναμης πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ αρνητικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς απειλεί να πλήξει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα και το παγκόσμιο εμπόριο. 

Μία περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα περιβάλλον υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εν μέσω αυτού του όλο και πιο δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος, αναμένεται ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιδεινωθεί σταδιακά το 2024, με υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε μέσω της επιτάχυνσης των εγγραφών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είτε μέσω ενός χαμηλότερου ρυθμού ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιστρέφοντας ορισμένες από τις τάσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, ιδίως σε χώρες όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονταν σε αυξημένα επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναμενόταν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών συνέχισε να δείχνει ανθεκτικότητα στο τέλος του γ’ τριμήνου του περασμένου έτους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο δείγμα που εξέτασε ο οίκος ανήλθαν σε 341 δισ. ευρώ στο τέλος του 3ου τριμήνου 2023, μειωμένα κατά 0,9% σε ετήσια βάση. 

Ωστόσο, παρατηρήθηκε κάποια διαφοροποίηση των επιδόσεων μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από χώρες που είχαν παραδοσιακά υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς συνέχισαν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του 2023, χάρη σε εσωτερικές επεξεργασίες, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλότερες διαγραφές. 

Ειδικότερα, οι τράπεζες στην Ελλάδα μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περισσότερο στο 9μηνο 2023 (κατά 24,7% σε ετήσια βάση), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (21,4%), την Ιρλανδία (17,5%), την Ιταλία (16,7%) και την Ισπανία (2,5%). Παράλληλα, παρατηρήθηκε κάποια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, δηλαδή στη Γερμανία και τη Γαλλία. 

 

Επιπλέον, οι τράπεζες στις χώρες με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 10,2% συνολικά το γ΄ τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6,7% συνολικά για τις τράπεζες στις άλλες χώρες του δείγματός μας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

DBRS: Γιατί ξεχωρίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι προοπτικές για το 2024

Τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια εμφανίζουν οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα συνεχίσει να είναι ισχυρή.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Ανησυχία για δάνεια 322 δισ. από τράπεζες της Ευρώπης στον τομέα ενέργειας

Αυξημένα κατά 50 δισ. τα δάνεια σε εταιρείες του τομέα ενέργειας το πρώτο εξάμηνο, επισημαίνει η ING. Οι τράπεζες σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Τι γίνεται με τα παράγωγα.