ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: Alpha Bank

«Πυρετός» επαφών της Alpha Bank με διεθνείς επενδυτικούς οίκους

Τις προοπτικές εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου και ενίσχυσης της κερδοφορίας παρουσίασε η διοίκηση της τράπεζας σε διαχειριστές από περισσότερα από 20 ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Παρουσίαση της στρατηγικής της για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) χαμηλότερα από το 10% σε θεσμικούς επενδυτές πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα η Alpha Bank, ενώ παράλληλα τα στελέχη της τράπεζας ανέλυσαν τις προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας του ομίλου, η οποία και ενισχύεται σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy λόγω της μείωσης των ζημιών από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν διαχειριστές από περισσότερα από 20 ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως Robeco, Jo Hambro, Algebris, NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά. 

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε: 

  1. Στη στρατηγική της τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα NPEs μετά το Project Galaxy, διατηρώντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – περί του 17% - χωρίς να χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε άμεση, όπως κάνει τώρα η Πειραιώς, είτε έμμεση όπως έκανε η Eurobank με τη Grivalia, ζημιώνοντας το ποσοστό των παλαιών μετόχων.
  2. Στο καινούργιο πλάνο μείωσης NPEs που καταθέτει η Alpha Bank στις εποπτικές αρχές τέλος Απριλίου, με νέες συναλλαγές NPEs και περαιτέρω χρήση του Ηρακλή 2.
  3. Στις προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας, καθώς με τη μείωση των προβλέψεων, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους μετά την πώληση της CEPAL και την «απελευθέρωση» από τα έξοδα λειτουργίας της πλατφόρμας διαχείρισης NPEs αλλά και με την ενίσχυση των εσόδων λόγω της αυξητικής τάσης των χορηγήσεων, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα, ο αρχικός στόχος περί απόδοσης κεφαλαίων περί του 9% ήτοι κέρδη 500 εκατ. ετησίως, δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει το 10% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της τράπεζας είναι έκδηλο, καθώς η τιμή της μετοχής μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έτους 2020 στις 23 Μαρτίου και την ανακοίνωση των νέων συναλλαγών (Cosmos, Orbit και Sky) έχει ενισχυθεί κατά 20%, από τα 0,90 στα 1,08 ευρώ, ενώ οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή προχώρησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων και συστάσεων για αγορά (JP Morgan Ευρώ 1,40, Wood Ευρώ 1,50, Axia Ευρώ 2,40).

Ενδεικτικός του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Alpha Bank είναι ο τζίρος που κάνει η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Από την Τρίτη (Δευτέρα ήταν αργία λόγω του Πάσχα των Καθολικών) έως την Πέμπτη ο όγκος συναλλαγών της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. ανήλθε σε 45 εκατ. (43,5 εκατ. μετοχές) επί συνολικού τζίρου 297 εκατ. του Χ.Α για αυτές τις 3 ημέρες. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών τα 15 ευρώ αφορούσαν την Alpha Bank, ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης για τη μετοχή.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν για την επανέναρξη του Project Galaxy

Μιλώντας στο πλαίσιο του 3oυ Athens Investment Forum, ο CEO της Alpha Bank ανέφερε πως θα είναι θετικό αν υπάρξουν νέα εργαλεία από τις εποπτικές αρχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δεσμευτική προσφορά από Fortress για χαρτοφυλάκιο NPEs 1,1 δισ.

Η συναλλαγή έγινε στο 24% της αξίας των δανείων. Πρόκειται για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συναλλαγή σημειώνουν στελέχη της Alpha Bank.