ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

DBRS: Θετική εξέλιξη για τις τράπεζες η παράταση του Σχεδίου Ηρακλής

Ο οίκος σημειώνει ότι η παράταση θα ωφελήσει όχι μόνο τις ελληνικές τράπεζες, τόσο τις συστημικές όσο και τις μικρότερες, αλλά το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης.

Σημείο – κλειδί όχι μόνο για το ελληνικό αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αποτελεί η παράταση του Σχεδίου Ηρακλής για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS

Ο οίκος σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2023: καμία από τις συναλλαγές που είχαν ανασταλεί μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του έτους. 

Με εξαίρεση λίγες εκδόσεις που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, η δραστηριότητα σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ήταν η πιο «ήσυχη» από τότε που οι εκδόσεις ξεκίνησαν εκ νέου το 2016 μετά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Για το 2024 αναμένεται ότι οι προοπτικές των αξιολογήσεων θα παραμείνουν σταθερές σε όλες χώρες που καλύπτει ο οίκος, με σταθερές πιστωτικές προοπτικές για τις περισσότερες από αυτές. Διατηρεί τις αρνητικές πιστωτικές προοπτικές μας για την Ισπανία και την Ιταλία – καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί δυσκολίες στις τιτλοποιήσεις, ενώ αντιμετώπισαν, μεταξύ άλλων καθυστερημένες προοπτικές ανάκτησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναθεωρημένο χαμηλότερο συνολικό ποσό ανάκτησης.

Ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον ευρωπαϊκό χώρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2024 θα είναι η πρόσφατη ανανέωση του Ελληνικού Συστήματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Hellenic Asset Protection Scheme - HAPS), το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023 με συνολικό εγγυημένο ποσό 2 δισ. ευρώ σε τιτλοποιημένα ομόλογα και νέα ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2024 (εκτός εάν παραταθεί με μεταγενέστερο διάταγμα). 

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες - τόσο οι συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) όσο και άλλες μη συστημικές τράπεζες - θα επωφεληθούν από αυτή την ανανέωση και θα τιτλοποιήσουν μερικά ή όλα τα εναπομείναντα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων τους πριν από τη λήξη της εγγύησης.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ότι η ανανέωση της ιταλικής Garanzia Cartolarizzazione Sofferenze (GACS) δεν αναμένεται φέτος και, ως εκ τούτου, οι προσδοκίες για την έκδοση ιταλικών μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2024 από πλευράς όγκου παραμένουν χαμηλές. 

Όσον αφορά τις συναλλαγές σε χώρες όπως Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, η Morningstar DBRS αναμένει ότι οι εκδόσεις δημόσιων senior notes κατά τη διάρκεια του 2024 θα είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτό που καταγράφηκε κατά την περίοδο μετά την πανδημία, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία (2021-2022), ύψους 200 έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι τα επιτόκια σταθεροποιούνται τώρα. 

Όπως και το 2023, το έτος αυτό μπορεί επίσης να δει τιτλοποιήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαρτοφυλάκια δανείων που αποδίδουν εκ νέου και τα οποία μπορεί να πωληθούν από υφιστάμενες τιτλοποιήσεις, καθώς και άλλες πιο «εσωστρεφείς» συναλλαγές μεικτών κατηγοριών ενεργητικού που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια που είναι απίθανο να πληρωθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

DBRS: Γιατί ξεχωρίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι προοπτικές για το 2024

Τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια εμφανίζουν οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα συνεχίσει να είναι ισχυρή.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Ανησυχία για δάνεια 322 δισ. από τράπεζες της Ευρώπης στον τομέα ενέργειας

Αυξημένα κατά 50 δισ. τα δάνεια σε εταιρείες του τομέα ενέργειας το πρώτο εξάμηνο, επισημαίνει η ING. Οι τράπεζες σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Τι γίνεται με τα παράγωγα.