ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν σελίδα, ποιες οι νέες προκλήσεις

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα νέα «κόκκινα δάνεια» θα είναι διαχειρίσιμα από τις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωσή τους.

Για αλλαγή σελίδας, κυρίως χάρη στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές προκλήσεις αλλά πλέον οι προοπτικές του κλάδου είναι καλύτερες. 

Όπως τονίζει στην έκθεσή του οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί ο «βραχνάς» της δημιουργίας νέων NPEs, προερχόμενων από την κρίση που δημιουργεί η πανδημία, αλλά ταυτόχρονα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «υποστεί» και αποδυνάμωση της ποιότητας του ενεργητικού του, ακριβώς εξαιτίας αυτών των νέων «κόκκινων» δανείων. Επιπρόσθετα οι στόχοι που έχουν τεθεί εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη μείωση των NPLs θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της ανάκαμψης όσο και από τις κινήσεις των επενδυτών. 

Επιτυχημένη η εφαρμογή του «Σχεδίου Ηρακλής»

Ο οίκος τονίζει ότι οι τέσσερις τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν τα NPEs κατά 50% σε ετήσια βάση, η προ φόρμα αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 33,8 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Ακολούθησαν ανακοινώσεις για εφαρμογή προγραμμάτων περαιτέρω μείωσης των NPEs, συνολικής αξίας 20 δισ., με απώτερο στόχο το % ποσοστό τους να καταστεί μονοψήφιο. 

Οι μείωση αλλά και οι εκτιμήσεις για τη περαιτέρω υποχώρηση των NPEs

DBRS, Trapezes

Η επέκταση της εφαρμογής του «Σχεδίου Ηρακλής» θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση των NPEs, με δεδομένο και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ζήτηση από τους επενδυτές ήταν ισχυρή. 

Ένας ακόμη σημείο υπέρ των ελληνικών τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι έχουν φροντίσει να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει παράγοντα που θα τις βοηθήσει να «απορροφήσουν» την νέα γενιά NPEs. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν, ήδη, ανακοινώσει τόσο πωλήσεις «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν «βγει» με επιτυχία στις αγορές, ενώ όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας έχουν προχωρήσει στην πώληση θυγατρικών (σ.σ.: η DBRS αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής). 

Η πορεία των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών

DBRS, Trapezes

Ποιες είναι οι δυσκολίες 

Όπως είναι φυσικό δεν είναι όλα ρόδινα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις στο μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων πώλησης NPEs, δηλαδή το Galaxy της Alpha Bank, το Frontier της Εθνικής Τράπεζας και το Phoenix/Vega της Τράπεζας Πειραιώς θα επιτευχθεί ο στόχος για  χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το τρέχον έτος. 

Το μεγάλο ερωτηματικό δεν είναι άλλο από τα δάνεια που παραμένουν ή που ήταν, έως πρόσφατα, σε αναστολή και ποιο μερίδιο εξ αυτών μπορεί να καταστεί «κόκκινο». Σύμφωνα με την DBRS έως το τέλος του 2021 τα δάνεια που θα παραμείνουν υπό αναστολή θα φθάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ εκ των 20 δισ. που ήταν το αρχικό τους ύψος. Παράγοντας στήριξης μπορεί να αποδειχθεί και το πρόγραμμα «Γέφυρα», μέσω του οποίου μπορεί να περιοριστούν οι χρεοκοπίες ή αδυναμίες αποπληρωμής δανεισμού. 

Οι ίδιες οι τράπεζες, όμως, εκτιμούν ότι από 10% έως 20% των εν λόγων δανείων θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα, γεγονός που θα θέσει εμπόδια στην προσπάθεια να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική: Υψηλή κερδοφορία στο 9μηνο, στόχος η απόδοση κεφαλαίου 9%

Σύμφωνα με την Pantelakis Securities, η ΕΤΕ διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μεγάλη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και λειτουργικού κόστους.
jpmorgan
ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο στοίχημα

Διατηρείται η «υπέρβαρη» σύσταση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και η «ουδέτερη» για Τράπεζα Πειραιώς, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να αποτελεί το κλειδί για το τραπεζικό σύστημα.
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Ποταμοί ρευστότητας από τις τράπεζες στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

Κορυφαίες τράπεζες έχουν αναλάβει εκδόσεις ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων ύψους 459 δισ. δολαρίων φέτος για λογαριασμό εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το αντίστοιχο ποσό για «πράσινες» επενδύσεις φθάνει στα 463 δισ.