ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν σελίδα, ποιες οι νέες προκλήσεις

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα νέα «κόκκινα δάνεια» θα είναι διαχειρίσιμα από τις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωσή τους.

Για αλλαγή σελίδας, κυρίως χάρη στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές προκλήσεις αλλά πλέον οι προοπτικές του κλάδου είναι καλύτερες. 

Όπως τονίζει στην έκθεσή του οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί ο «βραχνάς» της δημιουργίας νέων NPEs, προερχόμενων από την κρίση που δημιουργεί η πανδημία, αλλά ταυτόχρονα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «υποστεί» και αποδυνάμωση της ποιότητας του ενεργητικού του, ακριβώς εξαιτίας αυτών των νέων «κόκκινων» δανείων. Επιπρόσθετα οι στόχοι που έχουν τεθεί εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη μείωση των NPLs θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της ανάκαμψης όσο και από τις κινήσεις των επενδυτών. 

Επιτυχημένη η εφαρμογή του «Σχεδίου Ηρακλής»

Ο οίκος τονίζει ότι οι τέσσερις τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν τα NPEs κατά 50% σε ετήσια βάση, η προ φόρμα αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 33,8 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Ακολούθησαν ανακοινώσεις για εφαρμογή προγραμμάτων περαιτέρω μείωσης των NPEs, συνολικής αξίας 20 δισ., με απώτερο στόχο το % ποσοστό τους να καταστεί μονοψήφιο. 

Οι μείωση αλλά και οι εκτιμήσεις για τη περαιτέρω υποχώρηση των NPEs

DBRS, Trapezes

Η επέκταση της εφαρμογής του «Σχεδίου Ηρακλής» θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση των NPEs, με δεδομένο και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ζήτηση από τους επενδυτές ήταν ισχυρή. 

Ένας ακόμη σημείο υπέρ των ελληνικών τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι έχουν φροντίσει να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει παράγοντα που θα τις βοηθήσει να «απορροφήσουν» την νέα γενιά NPEs. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν, ήδη, ανακοινώσει τόσο πωλήσεις «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν «βγει» με επιτυχία στις αγορές, ενώ όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας έχουν προχωρήσει στην πώληση θυγατρικών (σ.σ.: η DBRS αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής). 

Η πορεία των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών

DBRS, Trapezes

Ποιες είναι οι δυσκολίες 

Όπως είναι φυσικό δεν είναι όλα ρόδινα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις στο μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων πώλησης NPEs, δηλαδή το Galaxy της Alpha Bank, το Frontier της Εθνικής Τράπεζας και το Phoenix/Vega της Τράπεζας Πειραιώς θα επιτευχθεί ο στόχος για  χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το τρέχον έτος. 

Το μεγάλο ερωτηματικό δεν είναι άλλο από τα δάνεια που παραμένουν ή που ήταν, έως πρόσφατα, σε αναστολή και ποιο μερίδιο εξ αυτών μπορεί να καταστεί «κόκκινο». Σύμφωνα με την DBRS έως το τέλος του 2021 τα δάνεια που θα παραμείνουν υπό αναστολή θα φθάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ εκ των 20 δισ. που ήταν το αρχικό τους ύψος. Παράγοντας στήριξης μπορεί να αποδειχθεί και το πρόγραμμα «Γέφυρα», μέσω του οποίου μπορεί να περιοριστούν οι χρεοκοπίες ή αδυναμίες αποπληρωμής δανεισμού. 

Οι ίδιες οι τράπεζες, όμως, εκτιμούν ότι από 10% έως 20% των εν λόγων δανείων θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα, γεγονός που θα θέσει εμπόδια στην προσπάθεια να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τις τράπεζες της ευρωζώνης και την πίεση από την πανδημία

Αρκετά ισχυρές είναι σήμερα οι τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα προκαλέσουν έντονους κραδασμούς στις ασθενέστερες. Η «γραμμή άμυνας» του ESM και η εγγύηση καταθέσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είκοσι συστάσεις ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη, τι λέει για εξυγίανση τραπεζών

Ιδιαίτερη έμφαση από τον Οργανισμό στη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ταυτίζεται με τις συστάσεις της Τρ. Ελλάδος για το θέμα των τραπεζών.