ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
jpmorgan
Πηγή: Shutterstock.

JP Morgan: Γιατί θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες

Παραμένει η σύσταση «overweight» με μέσο περιθώριο ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές στο 28%. Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που κάνουν τον κλάδο να ξεχωρίζει.

Σταθερά μεταξύ των επενδυτικών οίκων που ποντάρουν υπέρ των ελληνικών τραπεζών παραμένει η JP Morgan, η οποία σε νέα έκθεσή της, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρές αποδόσεις. 

Η αμερικανική τράπεζα δεν αλλάζει τιμές – στόχους για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ενώ διατηρεί τη σύσταση «overweight». Σε ό,τι αφορά τις τιμές – στόχους, αυτές είναι τα 2,40 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,40 ευρώ για τη Eurobank, τα 8,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με μέσο περιθώριο ανόδου 28% και για τις τέσσερις μετοχές. 

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν παρουσιάσει ισχυρή πορεία με σχεδόν 100% συνολική απόδοση σε επίπεδο δείκτη από τον Ιούνιο του '22 έως και σήμερα έναντι περίπου 30% για τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600 (SX7P) και αμετάβλητης απόδοσης για τον αντίστοιχο δείκτη της περιοχής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, κάτι που ήταν ξεκάθαρο και κατά τη διάρκεια του Greece Investment Forum που διοργάνωση η JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα στο 0,7x το προβλεπόμενο για το 2024 P/TBV και 6x P/E, όχι πολύ μακριά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. 

 

Τρεις βασικοί παράγοντες εξηγούν αυτή τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση, 

  1. η ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά, με μια ζωηρή μακροοικονομική προοπτική, χαμηλό εγχώριο πολιτικό κίνδυνο και θετικές ιστορίες 
  2. οι προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών συνεχίζουν να αυξάνονται και φθάνουν στο 12% για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ προέρχονται από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης 
  3. οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται περίπου 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες τράπεζες της CEEMEA, οι οποίες είναι το σημείο αναφοράς, ενώ αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στήριξης για τον τομέα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Τα στοιχεία που εξετάζουν περισσότερο οι επενδυτές, όπως αποδείχθηκε και στις συζητήσεις που είχαν μαζί τους οι αναλυτές της JP Morgan, είναι η «ευαισθησία» του κλάδου στα επιτόκια, οι προοπτικές καθαρής πιστωτικής ανάπτυξης και η δυνατότητα επιστροφής στην καταβολή μερισμάτων. 

Κλειδί για την πορεία των μετοχών θα αποτελέσουν οι κατευθυντήριες γραμμές (guidance) που θα δώσουν οι διοικήσεις των τραπεζών κατά τις ανακοινώσεις των μεγεθών του 2023, αρχής γενομένης από την Τρ. Πειραιώς στις 14/2, οι κινήσεις για placement από το ΤΧΣ για τα υπόλοιπα μερίδια που έχει στην κατοχή του αλλά και η απόφαση του SSM για την παροχή μερισμάτων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πιο ελκυστικά από τα ιταλικά

Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, ενώ η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα επανέλθει με δεύτερη έκδοση αναφοράς στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου.