ΓΔ: 1451.52 1.14% Τζίρος: 81.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη, γυρίζει στο «συν» η Αθήνα

Παρά την πίεση από τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης βρήκε ώθηση από Coca Cola, ΟΤΕ και πέρασε σε θετικό έδαφος λίγο πριν τις 16.00. Ηπιότερη η πτώση στην Ευρώπη, χαμηλότερα ανοίγει η Wall Street.

Βελτιωμένη εικόνα, παρότι η πτωτική κίνηση συνεχίζεται, παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ κατάφερε να περάσει στο «συν» πριν τις 16.00, παρά τη συνέχιση των πιέσεων στις τράπεζες, χάρη στην καλή πορεία της Coca Cola και άλλων σημαντικών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν καλύψει μέρος του εδάφους που έχασαν μετά την ψυχρολουσία από τα δυσμενή στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα. Η πτώση του Eurostoxx 50 πριν τις 16.00 ήταν περίπου 0,70% και η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν δεν συνέχιζε να πιέζεται σημαντικά η αγορά του Λονδίνου λόγω των εξελίξεων στην Barclay's. Οι απώλειες του DAX είχαν συγκρατηθεί στο 0,30% και του CAC στο 0,60%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί περισσότερο από 1,50%.

Στο άνοιγμα της Wall Street αναμένεται υποχώρηση των βασικών δεικτών, καθώς τα futures του S&P 500 και του Nasdaq κινούνται πτωτικά, με κάμψη περίπου κατά 0,50%, ενώ νωρίτερα η υποχώρηση ήταν μεγαλύτερη.

Στην Αθήνα, εν μέσω γενικά βελτιωμένου κλίματος μετά τη δημοσιοποίηση της θετικής έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα και με τις αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίζουν την πτωτική πορεία (το 10ετές περίπου στο 0,90%), το βασικό πρόβλημα της αγοράς παραμένει η αδυναμία των τραπεζών, που έχαναν περίπου 1,50% πριν τις 16.00, ενώ νωρίτερα ο κλαδικός δείκτης είχε υποχωρήσει ακόμη και κατά 3%. Παρ' όλα αυτά, ο Δείκτης κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος, ξεπερνώντας τις 918 μονάδες, χάρη στην ισχυρή άνοδο της Coca Cola (3%) και, δευτερευόντως, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Motor Oil. 

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε: Διαψεύδονται οι προσδοκίες που ώθησαν υψηλότερα τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες για κορύφωση της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, καθώς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση θανάτων και κρουσμάτων, προκαλώντας σοβαρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και η Λεωφόρος Αθηνών δέχεται ισχυρή πίεση και τις απώλειες συγκρατεί μόνο η καλή επίδοση της Coca Cola και του ΟΤΕ.

Λίγο μετά τις 13.00, οι απώλειες του γερμανικού DAX και του γαλλικού CAC ξεπερνούσαν το 1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχανε περισσότερο από 1,5%, λόγω και της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι πληροφορίες περί σχέσεων του διευθύνοντος συμβούλου της Barclay's με τον Αμερικανό παιδόφιλο χρηματιστή, Τζέφρι Επστάιν. O δείκτης Euro Stoxx 50 έχανε περίπου 1,30%, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν σε πτώση στο άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 υποχωρούσαν κατά 0,80% και του Nasdaq σχεδόν κατά 1%.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έχανε 0,60%, με τον τραπεζικό να υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, ενώ νωρίτερα η πτώση του είχε φθάσει το 3%. Οι περισσότερες μετοχές βρίσκονται «στο κόκκινο», ενώ στήριξη στους βασικούς δείκτες προσφέρει η Coca Cola, που κερδίζει 2,6%, μετά την ανακοίνωση σημαντικής αύξησης κερδών και μερίσματος, όπως και ο τίτλος του ΟΤΕ, που ενισχύεται κατά 0,9%.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους επενδυτές είναι ότι ο κύκλος της επιδημίας του κοροναϊού δεν κλείνει, όπως είχε εκτιμηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Αντίθετα, τα νεότερα στοιχεία από τις κινεζικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, μετά την εφαρμογή νέων μεθόδων διάγνωσης του ιού, έδειξαν ότι υπήρξαν 14.840 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ (242 σε μία ημέρα), για να φθάσουν συνολικά τους 1.310.

Το πόσο σοβαρή επίδραση έχει ήδη η επιδημία στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με τις οποίες η μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα θα προκαλέσει το πρώτο τρίμηνο του 2020 πτώση της ζήτησης, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ήδη το αργό, που είναι το βαρόμετρο των προσδοκιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, έπεσε χαμηλότερα από τα 50 δολ. την περασμένη εβδομάδα. Η IEA εκτιμά στο μηνιαίο δελτίο της ότι η κατανάλωση, που αναμενόταν να αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο, θα μειωθεί τελικά κατά 435.000 βαρέλια, ενώ για το 2020, η αύξηση της κατανάλωσης θα πέσει 30%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Στις σημερινές συναλλαγές, η στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκαλεί μεγάλη άνοδο του γιεν, όπως και του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,0622 φράγκα, δηλαδή σε χαμηλό 4,5 ετών. «Όταν βλέπεις αριθμούς όπως αυτοί (σ.σ.: που ανακοινώθηκαν από την Κίνα) δεν μπορείς παρά να περιορίσεις το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο, κάτι που σημαίνει ότι αγοράζεις γιεν», σχολίασε στέλεχος της ιαπωνικής Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Πέμπτη ημέρα πτώσης στις αγορές, απώλειες 3 τρισ. δολαρίων

Οι φόβοι για μέτρα τύπου Κίνας σε όλο και περισσότερες οικονομίες έχουν «σβήσει» σχεδόν 3 τρισ. δολ. από την αξία των μετοχών παγκοσμίως. Αντέχουν προς το παρόν οι 800 μονάδες στην Αθήνα, παρά τη μεγάλη πτώση.