ΓΔ: 1479.87 -1.10% Τζίρος: 100.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:00:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.

Στην ιδιάζουσα συγκυρία που βρέθηκε χθες – αλλά και όλη αυτή την εβδομάδα – το ελληνικό χρηματιστήριο αποδίδουν χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς την ιδιαίτερα αιχμηρή πτώση – διόρθωση της χθεσινής ημέρας, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων εννέα μηνών και μάλιστα με πολύ αυξημένους όγκους και τζίρους, ανεξάρτητα από το rebalancing.

Οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η απότομη και εν πολλοίς… αφύσικη για τέτοια μεγέθη εκτίναξη του free float της Πειραιώς Financial από το 54% στο 82% στους διεθνείς δείκτες FTSE-Russel, προκάλεσε μεγάλες «ανορθογραφίες» σε πληθώρα διεθνών χαρτοφυλακίων που επενδύουν βάσει αυτών των δεικτών συγκεκριμένα κεφάλαια.

Η μεγάλη αύξηση της βαρύτητας της Πειραιώς φέρνει μείωση στις τοποθετήσεις σε άλλες ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους συγκεκριμένους δείκτες, οπότε τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έπρεπε να κάνουν τις αναπροσαρμογές. Έτσι, αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση, «κούμπωσε» με το ισχυρό rebalancing που έλαβε χώρα χθες και εκτίναξε το τζίρο, αλλά και με το γεγονός ότι η αγορά – έτσι κι αλλιώς – ήταν χωρίς διόρθωση εδώ και πολλούς μήνες.

Μέσα στο 2024 μόνο μια φορά το Χ.Α. είχε κλείσει με απώλειες πλέον του 1%, ενώ όλες οι τελευταίες διορθώσεις από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, ήταν της τάξης του -0,20% έως -0,40% κατά μέσο όρο. Ουσιαστικά η αγορά ήταν αδιόρθωτη, κάνοντας μόνο ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις, οπότε χθες δόθηκε η αφορμή για ένα γενικευμένο restart σχεδόν σε όλο το ταμπλό.

Όπως σημειώνει στο BusinessDaily.gr ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή, Ευάγγελος Χαρατσής «η αλλαγή του σκηνικού και η έντονη διόρθωση ήταν ένας συνδυασμός της διεθνούς πτωτικής πορείας των αγορών, αλλά και της μείωσης της επιρροής στους δείκτες FTSE-Russel κάποιων μετοχών, λόγω αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς Financial».

Υπήρξαν δηλαδή αλλαγές θέσεων ώστε να «τακτοποιηθούν» οι ισορροπίες υπό τα νέα δεδομένα, ενώ επίκεντρο ήταν η μετοχή της Πειραιώς Financial που μετά τις εκρηκτικές συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας που αποτελούν και ρεκόρ διεθνώς, έκανε και χθες επίδειξη δύναμης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, τονίζει πως «πρόκειται για μια τεχνική κυρίως διόρθωση, σε μια εβδομάδα ειδικών συνθηκών, καθώς έχουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE-Russel, την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς την Τρίτη, αλλά και τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη «η εικόνα η χθεσινή δεν αντέχει σε πολλή κριτική ούτε πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, καθώς υπάρχει μια ιδιαίτερη συνθήκη αυτή την εβδομάδα στην αγορά, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, σημειώνει στο BD πως «με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς, ολοκληρώνεται μια κομβική περίοδος μερικών μηνών για την αγορά, η οποία εδώ και τρεις – τέσσερις εβδομάδες, είχε παρουσιάσει συμπτώματα κόπωσης. Η αγορά είχε στηριχτεί τα μέγιστα όλο το τελευταίο διάστημα που ετοιμάζονταν το placement, το οποίο ήταν μια άκρως κομβική και συστημική διαδικασία που αφορούσε όλη την αγορά, άρα η επιτυχία του θα επηρεάσει νομοτελειακά και το υπόλοιπο χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντάς το».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως «πολλά κομβικά για το momentum της αγοράς blue chips, όπως Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo κ.α. είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ανοδικού κορεσμού, οπότε η αγορά αναζητούσε και χρειάζονταν πτωτική εκτόνωση. Μολονότι ο Γενικός Δείκτης κρατούνταν στα υψηλά του, πολλές μετοχές του Large Cap είχαν “ταβανώσει” βραχυπρόθεσμα. Έτσι, ήρθε φυσιολογικά η διόρθωση».

Η νέα φάση και το μεγάλο rebalancing

Σε κάθε περίπτωση, μετά το κλείσιμο αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού για τη ρευστότητα της αγοράς κύκλου των τελευταίων μηνών, πλέον το Χ.Α. μπαίνει σε μια άλλη φάση, όπου η εξάρτησή του από τις διεθνείς αγορές πιθανότατα θα είναι ξανά μεγαλύτερη.

Πλην όλων των ανωτέρω βεβαίως χθες το κλίμα επιδεινώθηκε και από το κλείσιμο ανοικτών θέσεων, κάτι που εκτόξευσε το τζίρο στην κανονική διάρκεια της συνεδρίασης στα 150,58 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων εβδομάδων (χωρίς placement κ.λπ.). Βεβαίως, πάνω από το 1/3 αυτού, ήτοι 56,59 εκατ. ευρώ είχαν προέλθει από την Πειραιώς, ενώ στο τέλος, ο συνολικός τζίρος εκτοξεύτηκε στα 291,81 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στις δημοπρασίες σχεδόν διπλασιάστηκε ο τζίρος, καθώς έγιναν συναλλαγές αξίας 141,23 εκατ. ευρώ.

Η μερίδα του λέοντος, ήτοι 108,23 εκατ. ευρώ αφορούσαν εισροές στην Πειραιώς Financial και μόνο 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν άλλες μετοχές. Στη Eurobank έως τις δημοπρασίες είχε γίνει τζίρος 11,16 εκατ. ευρώ, ενώ τελείωσε στη δεύτερη θέση με τζίρο 19,5 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική έως τις 17:00 είχαν γίνει συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ, όμως στις δημοπρασίες έφτασε στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ στην Alpha Bank έγιναν τρία εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες.

Μένει να δούμε αν ήταν μια διόρθωση μια… κι έξω, οπότε η αγορά θα αντιδράσει άμεσα, ή αν πάμε σε κάτι μεγαλύτερο, κάτι που μόνο η αγορά μπορεί να απαντήσει. Σήμερα θυμίζουμε εισάγονται οι μετοχές από το placement της Πειραιώς, ενώ υπάρχουν και σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (Εθνική Τράπεζα και Aegean Airlines), ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές κλίμα. Χθες, οι ξένες αγορές, σε Ευρώπη και ΗΠΑ περιόρισαν κατά πολύ τις αρχικές τους απώλειες, κλείνοντας με μεικτά πρόσημα και διάθεση καλυτέρευσης στο φινάλε.

Θυμίζουμε πως σήμερα ανακοινώνονται οι επιδόσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αναμένονται καλές, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους χρηματιστηριακούς δείκτες…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος στα «οικογενειακά μαγαζιά» στο ΧΑ, πιο εύκολες οι νέες εισαγωγές

Τουλάχιστον 15% - 25% η ελεύθερη διασπορά των μετοχών με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας για την εισαγωγή νέων εταιρειών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Για νέο ρεκόρ κερδών πάνε οι εισηγμένες, ισχυρή στήριξη στις μετοχές

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. Μια ανάσα από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χ.Α. εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διορθωτική κίνηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Πτώση άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ θετικά ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 5,24%. Πάνω από 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ και HelleniQ Energy. Placement μετοχών της Foodlink και «κλείδωμα» στο limit up.