ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.

Έντονη κινητικότητα κεφαλαίων, το μέγεθος και η βαρύτητα των οποίων έχουν να εμφανιστούν στο ελληνικό χρηματιστήριο δύο και πλέον δεκαετίες, λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα, εκτοξεύοντας τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυτής της εβδομάδας στα 245,1 εκατ. ευρώ και της αμέσως προηγούμενης στα 366,9 εκατ. ευρώ, ενώ τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024, ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανέρχεται πλέον στα 148,1 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της εκτόξευσης συναλλαγών οφείλεται στο placement της Πειραιώς Financial και στα rebalancing εγχώριων και διεθνών δεικτών που ακολούθησαν, όμως το εκτόπισμα και η συνέπεια των «χτυπημάτων» αυτών των κεφαλαίων, αλλάζουν όχι μία, αλλά πολλές «πίστες» το ελληνικό χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντας το status της αγοράς.

Την ίδια ώρα, χθες το βράδυ, ο οίκος Moody’s επιβεβαίωσε τη συντηρητική - επιφυλακτική του στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας, κρατώντας την ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας το Ba1, και παραμένοντας ο μόνος οίκος με τέτοια θέση. Μάλιστα, δεν αναβάθμισε ούτε το outlook, που σημαίνει ότι δεν... υπόσχεται ότι θα κάνει (θετική) αλλαγή ούτε στην επόμενη αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια αγορά όπου οι μέσες συναλλαγές το 2021 ήταν στα 71 εκατ. ευρώ, το 2020 στα 65 εκατ., το ‘19 στα 67 εκατ., το ‘18 στα 56 εκατ., το ‘17 στα 59 εκατ., το ‘16 στα 60 εκατ. ευρώ κ.ο.κ. Φέτος λοιπόν, παρελαύνει ένας (νέος) πακτωλός κεφαλαίων από την αγορά, προσδίδοντας βάθος, μολονότι οι εισηγμένες είναι λιγότερες από κάθε άλλη συγκρινόμενη περίοδο, τουλάχιστον για τα 25 τελευταία χρόνια.

Τη μεγαλύτερη επίδοση στις μέσες συναλλαγές τα τελευταία 14 χρόνια είχε το έτος 2010 με 139 εκατ. ευρώ, εποχή που επικρατούσαν άλλα δεδομένα, καθώς ο Γενικός Δείκτης ήταν στις αρχές εκείνης της χρονιάς στις 2.300 μονάδες, ενώ ο αριθμός (ενεργών) εισηγμένων ήταν τουλάχιστον κατά 100 περισσότερες από τις 155 τωρινές εισηγμένες. 

Ασχέτως λοιπόν με τις βραχυχρόνιες πτώσεις, διορθώσεις, αποφορτίσεις ή βίαιες ρευστοποιήσεις, όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα, η αύξηση των συναλλαγών είναι το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο για ένα χρηματιστήριο, καθώς αυτός είναι ο κυριότερος δείκτης που φανερώνει τη… δημοφιλία του, την ελκυστικότητά του, όπως ακριβώς ο τζίρος φανερώνει την ελκυστικότητα εκάστοτε εμπορικού καταστήματος.

Οι όγκοι και οι τζίροι, με αιχμή τις τράπεζες βεβαίως, είναι πολύ μεγάλοι για τη ρηχή, περιφερειακή, μικρή χρηματιστηριακή μας αγορά. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ελληνική αγορά αρχίζει και μπαίνει περισσότερο στο ραντάρ των μεγάλων διεθνών κεφαλαίων που επενδύουν μόνο σε αγορές χωρών που έχουν στάθμιση, οπότε ένα απειροελάχιστο κομμάτι της μεγάλης παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» να κερδίσει το Χ.Α., θα βγει πολλαπλά ωφελημένο.

Το πενθήμερο που παρήλθε, στο Χ.Α. «πέρασε» τζίρος 1,232 δισ. ευρώ, επίδοση που για εβδομάδα χωρίς placement και χωρίς εξαγορά, είναι εκκωφαντικά μεγάλη. Αυτή η επίδοση ασφαλώς οφείλεται στις δύο ημέρες όπου υπήρξε rebalancing δεικτών, όμως σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια αυτά αφορούν την ελληνική αγορά και δεν συγκρίνονται με αντίστοιχες παρόμοιες διεργασίες όλων των προηγούμενων ετών.

Από τα 1,232 δισ. ευρώ, τα 723,25 εκατ. ευρώ ήταν κεφάλαια που διακινήθηκαν στις τράπεζες, εκ των οποίων «βασίλευσε» η Πειραιώς Financial με τζίρο 408 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσο τζίρο το πενθήμερο 81,6 εκατ. ευρώ! Η Εθνική έκανε συναλλαγές αξίας 135 εκατ. ευρώ το πενθήμερο, η Eurobank διακίνησε 114,15 εκατ. και η Alpha Bank 66,23 εκατ. ευρώ.

Άμεση ανάκτηση των 1.420 μονάδων

Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη διόρθωση 2,86% της Δευτέρας, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 9μήνου, όμως έκτοτε το Χ.Α. συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, μειώνοντας τις απώλειες της εβδομάδας μόλις στο -0,35%. Παράλληλα είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. επανήλθε γρήγορα πάνω από τις 1.400 – 1.410 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε πάνω και από τις 1.420 μονάδες, στις 1.422,03 μονάδες με άνοδο 0,31%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο FTSE 25 είχε πτώση 0,84%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στην κορυφή των απωλειών με -1,85%.

Η αξία συναλλαγών χθες εκτοξεύτηκε στα 359 εκατ. ευρώ, με τα 223 εκατ. ευρώ να αφορούν κινήσεις στις δημοπρασίες λόγω του rebalancing στους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx. Έως τις 17:00 μ.μ. ο τζίρος του Χ.Α. ήταν στα 135,7 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος δέσποσε καταλυτικά κάνοντας τζίρο 175 εκατ. ευρώ ήτοι κάτι λιγότερο από το ήμισυ των συνολικών συναλλαγών, ενώ έως τις 17:00 μ.μ. ο κλάδος είχε διακινήσει 72,19 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι περίπου 103 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες και αφορούσαν το… παλαντζάρισμα των θέσεων.

Η Πειραιώς Financial έκανε το ¼ του συνολικού τζίρου με 88 εκατ. ευρώ, με τα 60,5 εκατ. να γίνονται στις δημοπρασίες, η Eurobank διακίνησε 35,86 εκατ. ευρώ με τα 16 στις δημοπρασίες, η Εθνική έφτασε κι αυτή στα 35,2 εκατ. με τα 16,35 εκατ. στο τέλος, ο ΟΠΑΠ εκτόξευσε το τζίρο του στα 32 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα στο τέλος, η Mytilineos έκανε τζίρο 18,7 εκατ. ευρώ με τη συντριπτική πλειονότητα στις δημοπρασίες, η Jumbo διακίνησε 16,4 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 15,79 εκατ., η HelleniQ Energy 14,8 εκατ. και η ΔΕΗ 13,77 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις στο φινάλε έγιναν και στην Intrakat που από περίπου 1,7 εκατ. ευρώ τζίρο έως τις 17:00 μ.μ. τελικώς έκανε συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ, με την Intracom Holdings να φτάνει τα 6,25 εκατ. ευρώ, την Ideal Holdings 2,52 εκατ. ευρώ, ΟΛΠ 2,27 εκατ. και Epsilon Net 1,9 εκατ. ευρώ.

Πλέον, εν μέσω άριστων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και απεμπλοκής από τους έκτακτους σκοπέλους της λήξης παραγώγων και όλων των υπολοίπων που ίσχυσαν την εβδομάδα που πέρασε, η αγορά δείχνει «καθαρότερη» και τεχνικά και ικανή να κινηθεί υψηλότερα.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, «η διάσπαση των 1.400 μονάδων ενεργοποίησε σήμα πώλησης από τον απλό κινητό μέσο των 30 ημερών για πρώτη φορά μετά τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η διάρκεια του σήματος ήταν εξαιρετικά βραχύβια αφού η ανοδική τάση αποκαταστάθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτισθεί αισθητά σε ημερήσια βάση, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες και έχουν ανοίξει το ανοδικό περιθώριο διατηρώντας μαζί με το σετ των βραχυχρόνιων κινητών μέσων ζωντανό τον στόχο των 1.466 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.