ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Φυσιολογική και όχι δραματική η διόρθωση για το Χρηματιστήριο

Η υποχώρηση του ΓΔ είναι «υγιής» καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweight επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένους τίτλους, γνωρίζοντας πλέον τα υψηλά του Μαρτίου. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση του ΧΑ δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά από το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών. Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πώς και πότε θα πέσει μια long αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, σε σύγκριση με τους "πάτους" που ολοκληρώνονται γρηγορότερα.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της Λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία-ρεκόρ των εγχώριων εισηγμένων, βήματα του ΧΑ προς την επενδυτική βαθμίδα, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κλπ.) δεν ανατράπηκαν εντελώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, συνεπώς δεν θα δραματοποιήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετή του υψηλά.

Προφανώς και οι αγορές, ενσωματώνοντας ταχέως τις νέες πληροφορίες, φήμες και εξελίξεις, αποτιμούν την μεταβολή των προσδοκιών για τα παγκόσμια επιτόκια, την όποια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη χώρα και τις διαθέσεις των profit takers να «πάνε ταμείο».

Η υποχώρηση του ΓΔ είναι «υγιής» καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweight επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένους τίτλους, γνωρίζοντας πλέον τα υψηλά του Μαρτίου και θέτοντας αυτά ως πρώτους στόχους-αντιστάσεις σε περίπτωση νέας "επίσκεψης" των τιμών σε αυτά.

Η συγκυρία ταυτόχρονων σημάτων πώλησης στα βραχυχρόνια και αγοράς στα μακροπρόθεσμα timeframe ίσως αποτελεί προάγγελο πλάγιας κίνησης, με στόχους α. την απορρόφηση των overbought συνθηκών και β. το δόσιμο χρόνου σε νέους long για να προβούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το οποίο window dressing έλαβε χώρα στο κλείσιμο του προηγούμενου τριμήνου, οι μεγάλες αγορές (ειδικότερα ο αμερικάνικος S&P για τον οποίο υπάρχουν άφθονα διαθέσιμα στοιχεία) εισέρχονται σε ένα εποχιακά αδύναμο τετράμηνο. Γνωστή, άλλωστε, η ρήση "sell in May and go away" που συνοψίζει τους "κόντρα ανέμους" της χρηματιστηριακής εποχής.

* Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές πιέζει το ΧΑ, στήριγμα η Coca Cola HBC

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.