ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Αμερικάνικα επιτόκια, πληθωρισμός και στο βάθος... Λευκός Οίκος

Όλα τα χρηματιστηριακά «στοιχήματα» που στήνονται στο ταμπλό της Wall Street ασφαλώς και επηρεάζονται από τα επιτόκια, όσο και αν αυτά θεωρούνται από πολλούς δυσνόητα. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Ο Jerome Powell, πρόεδρος της πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας Federal Reserve, έχει «ντυθεί περιστέρι» για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, καθώς δημοσίως έχει ταχθεί μάλλον υπέρ της εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων στο επόμενο διάστημα.

Άλλα μέλη του ΔΣ της Fed προειδοποιούν ανοικτά ότι ο πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» και συνεπώς τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί. Τα βασικά τους επιχειρήματα είναι ότι η αγορά εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι δυνατή, οι τιμές ακινήτων και υπηρεσιών ανοδικές και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ καλός.

Οι ομολογιακές αγορές από την πλευρά τους, εμφανίζονται «σφιγμένες», καθώς προεξοφλούν ότι τα βασικά επιτόκια της Fed θα υποχωρήσουν πιθανότατα κατά μόλις 0,50% πριν το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος δίνει νέα... σημεία ζωής, θα αναζωπυρωθεί, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι πιο «κακεντρεχείς» πιστεύουν ότι οι περί επιτοκίων δηλώσεις και αποφάσεις της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενέχουν και πολιτικά κίνητρα ενόψει της επικείμενης προεδρικής εκλογικής διαδικασίας του Νοεμβρίου, καθώς το δίπολο Μπάιντεν-Τραμπ προετοιμάζεται για το rematch του 2020.

Όλα τα χρηματιστηριακά «στοιχήματα» που στήνονται στο ταμπλό της Wall Street ασφαλώς και επηρεάζονται από τα επιτόκια, όσο και αν αυτά θεωρούνται από πολλούς δυσνόητα, πόσω μάλλον στην παρούσα φάση των «μπλεγμένων» γεωπολιτικών, της αποκλίνουσας οικονομικής κατάστασης ΗΠΑ-Ευρωζώνης, του υψηλού παγκόσμιου κρατικού χρέους και του πετρελαίου WTI, το οποίο «κοιτά» και πάλι προς τα 90 δολάρια/βαρέλι. Η συνέχεια επί της οθόνης...

* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ασυμφωνία αγορών - κεντρικών τραπεζών και διακυμάνσεις «βλέπει» η HellasFin

Η ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι το χάσμα στις εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων θα αποτελέσει πηγή έντονων διακυμάνσεων στις αγορές. Ευκαιρία για τοποθετήσεις οι υποχωρήσεις των τιμών των ομολόγων.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Χτύπημα» της Fed στη Wall Street, επιθετικές δηλώσεις για τα επιτόκια

Η αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της Fed για αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού προκάλεσαν μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων και πιέσεις στις μετοχές της τεχνολογίας.