ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Προαναγγέλλει αναβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας ο οίκος Moody's

Μετά την αναβάθμιση της Eurobank από τον οίκο και με δεδομένο ότι κατέχει μερίδιο άνω του 55% στην Ελληνική Τράπεζα. Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την αναβάθμιση.

Την ένταξη της Ελληνικής Τράπεζας στη «λίστα παρακολούθησης» προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμισή της, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στον απόηχο και της -αναπάντεχης- αναβάθμισης για τη Eurobank. 

Ο οίκος διευκρινίζει τυχόν αναβάθμιση δεν αφορά  τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου Prime-2 (CRR) και Prime-2 (cr) και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR) που έχουν επιβεβαιωθεί. Στην ουσία η Moody’s  θέτει σε αναθεώρηση για αναβάθμιση τη βασική πιστωτική αξιολόγηση (BCA) και το προσαρμοσμένο BCA του ba2, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων Baa3 - Prime - 3, οι μακροπρόθεσμες CRR της Baa2.

Σημειώνει ακόμη ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί: 

  • Τη συνεχή βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ της τράπεζας, η οποία ασκεί ανοδικές πιέσεις στην αυτόνομη χρηματοοικονομική ισχύ της τράπεζας, και
  • Την απόκτηση του 55,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από την Eurobank  και, ως εκ τούτου, τη δυνητική ικανότητα να στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα, σε περίπτωση ανάγκης. 

Κατά την επανεξέταση για αναβάθμιση της BCA της Ελληνικής Τράπεζας θα εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο η ενίσχυση της κερδοφορίας και των κεφαλαιακών μεγεθών και η συνεχής μείωση των παλαιών κινδύνων ποιότητας ενεργητικού έχουν ενισχύσει το προφίλ φερεγγυότητας της τράπεζας. 

Η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί επίσης στη στρατηγική και τα επιχειρηματικά σχέδια που η Eurobank θα θελήσει να εφαρμόσει μετά την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της, και πώς αυτά θα διαμορφώσουν τη διοίκηση, το χρηματοοικονομικό προφίλ και τη δομή του παθητικού της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς και την προθυμία της Eurobank να στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα, σε περίπτωση ανάγκης. 

Η Moody's θα αξιολογήσει επίσης τυχόν πιθανές αλλαγές στη δομή του παθητικού της τράπεζας και τα σχέδια για το ενδοομιλικό χρέος ή τα ποσά των υποχρεώσεων για τις απαιτήσεις των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και τον πιθανό αντίκτυπο που αυτά θα έχουν στην αποτυχία λόγω ζημιών κάθε μέσου σε όλη τη δομή του παθητικού. 

Κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας μπορεί να αναβαθμιστούν εάν: 

  • Η Moody's πιστεύει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης κερδοφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, διατηρώντας παράλληλα σταθερές μετρήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, ή
  • Η Moody's εκτιμά υψηλή πιθανότητα στήριξης από τον κύριο μέτοχο της Eurobank. 
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Ξεκινά 1η Ιουλίου η δημόσια πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank ήδη κατέχει άμεσα 229.029.857 μετοχές, ήτοι το 55,48% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Έδωσε το πράσινο φως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Αντίτιμο 2,56 ευρώ/μετοχή.