ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.

Η δεύτερη ημέρα βελτιωμένης εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών και τα διαρκή νέα ιστορικά υψηλά των δεικτών της Wall Street, σε συνδυασμό με τις αρκετές ημέρες που μεσολαβούν έως τις πρώτες εκλογές της γαλλικής δημοκρατίας στις 30 Ιουνίου, επέτρεψαν στους επενδυτές και στο ελληνικό χρηματιστήριο να αναλάβουν εκ νέου κάποια ρίσκα, με καινούρια πονταρίσματα σε μετοχές που είχαν πληγεί τις τελευταίες ημέρες και αποτελούσαν ξεκάθαρες επενδυτικές ευκαιρίες.

Μολονότι είναι νωρίς ακόμη για να βγουν συμπεράσματα πιο ασφαλή αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση, δεδομένου ότι και οι ημέρες που διανύουμε θα επηρεαστούν πολύ από τις πολιτικές εξελίξεις με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο κορυφαίες χώρες της Ευρώπης, Γαλλία και Μ. Βρετανία, εντούτοις η χθεσινή αντίδραση του Χ.Α. ήταν καλή, είχε και ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση του τζίρου.

Ήταν μια αντίδραση άμυνας, αυτοσυντήρησης και αναχαίτισης της περαιτέρω πτώσης, δεδομένου ότι τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο είδε χαμηλά δύο μηνών, ενώ άμεσος ήταν ο κίνδυνος απώλειας και του ορίου ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, επίπεδα τα οποία ενδοσυνεδριακά απωλέσθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Κύριος λόγος της χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α. ήταν το γεγονός ότι η αγορά είχε πιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα, επηρεασμένη και από εξωγενείς παράγοντες, την ώρα που σε επίπεδο πορείας της οικονομίας, επιχειρηματικής κινητικότητας, αποτελεσμάτων, αλλά και ελκυστικότητας αποτιμήσεων δεν είχε αλλάξει κάτι.

Την περασμένη εβδομάδα η αγορά είχε απολέσει το 3,56% της αξίας της σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με κάποια blue chips αλλά και τράπεζες να υποχωρούν από 4% έως 6,50%, ενώ ακόμη πιο μεγάλο ήταν το «ρήγμα» της διόρθωσης της αγοράς από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.502 μονάδες που είχε κλείσει ο κεντρικός δείκτης στις 20 Μαΐου. Μια ματιά στις απώλειες κορυφαίων μετοχών αλλά και δεικτών από εκείνη την ημέρα, μαρτυρά ξεκάθαρα ότι υπήρξαν φαινόμενα ακόμη και υπερπώλησης, με το Χ.Α. να επηρεάζεται από τις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης από τις 20 Μαΐου έως και την περασμένη Δευτέρα υποχωρούσε κατά 6,57%, ο FTSE 25 έχανε 6,90%, ο Mid Cap ήταν στο -6,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε γράψει διόρθωση κατά 8,23%. Στις τράπεζες, η Alpha Bank είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από εκείνη την ημέρα χάνοντας 12,96% συνεχίζοντας να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στον κλάδο, η Πειραιώς ήταν στο -8,68%, η Εθνική -7,91% και η Eurobank πιο ανθεκτική, έχανε 5%.

Συνάμα, κορυφαία blue chips είχαν βρεθεί στο καναβάτσο όπως Aegean Airlines (-12,51%), Motor Oil (-12,36%), ElvalHalcor (-13,71%), ΔΕΗ (-11,27%), Ελλάκτωρ (-10,65%), ενώ απώλειες μεταξύ 7,50% και 9,09% είχαν και μετοχές όπως Metlen, Autohellas, Quest Συμμετοχών, HelleniQ Energy, Τιτάν κ.α. Παράλληλα, στο χώρο του Mid Cap υπήρχαν τίτλοι με επίσης πολύ μεγάλες απώλειες, όπως η Intracom Holdings που υποχωρούσε σε αυτές τις 20 συνεδριάσεις σε ποσοστό 14,30%, η AVAX έχανε 13,78%, η Profile Software -13,65% και Lavipharm -10%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην αγορά είχαν δημιουργηθεί αγοραστικές ευκαιρίες, οι οποίες υπάρχουν ακόμη σε πολλές περιπτώσεις, καθώς χθες δεν αντέδρασαν το ίδιο όλες οι μετοχές που είχαν πιεστεί. Πάντως, στη χθεσινή ημέρα, οι περισσότερες μετοχές που διακρίθηκαν στην αντίδραση, ήταν μεταξύ όσων αναφέρονται πιο πάνω.

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μετοχές που είχαν πιεστεί πολύ τελευταία, με τις ενεργειακές να ξεχωρίζουν τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid ενώ και οι τράπεζες αντέδρασαν. Ειδικότερα, ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με ράλι +5,11%, Τιτάν +3,45%, Εθνική +3,24%, ΔΕΗ +3,10%, άνω του 2% κέρδισαν οι Cenergy Holdings, Aegean Airlines και Autohellas και άνω του 1% οι ElvalHalcor, Jumbo, Alpha Bank, HelleniQ Energy, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Στον Mid Cap κέρδη 3,77% είχε το ΑΔΜΗΕ, στο +2,97% η AVAX, +2,47% η Fourlis, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Lavipharm και ΟΛΠ.

Περιθώρια περαιτέρω ανοδικής διόρθωσης και τακτοποίησης υπάρχουν στην αγορά μεγάλα, πάντα βεβαίως με γνώμονα και το διεθνές κλίμα, καθώς ανεξάρτητα το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Η χθεσινή αντίδραση απομάκρυνε προς το παρόν το Γενικό Δείκτη από τον κίνδυνο απώλειας των 1.400 μονάδων, καθώς αν χάνονταν αυτό το όριο, πολύ εύκολα ο Γενικός Δείκτης μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 1.360 μονάδες και στα προηγούμενα χαμηλά του Απριλίου, επίπεδα απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη αντίδραση έως τις 1.505 μονάδες. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.422,32 μονάδες με άνοδο 1,30%, όμως αν συνεκτιμηθεί και η ενδοσυνεδριακή «βουτιά» της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. είδε το χαμηλό των 1.395,06 μονάδων (-0,84%), τότε η αντίδραση από τα χαμηλά το διήμερο πλησιάζει το 2%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.