ΓΔ: 1410.04 -0.84% Τζίρος: 127.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο sell-off στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 4%, αγωνία για τον κοροναϊό

«Λυγίζει» τους επενδυτές η συνεχής ροή αρνητικών ειδήσεων για τον κοροναϊό, φόβοι για σοβαρή επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα. Χάνεται και το όριο στήριξης των 780 μονάδων με μεγάλη αξία συναλλαγών.

Όλο και χαμηλότερα βυθίζεται χρηματιστηριακή, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα έδειχνε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τις ευρωπαϊκές στις πιέσεις της συγκυρίας, καθώς η ροή της εσωτερικής ειδησεογραφίας για την επιδημία του κοροναϊού γίνεται δυσμενέστερη και προκαλεί στους επενδυτές μεγαλύτερη ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Μετά τις 15.00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε περίπου 4% χαμηλότερα, με το ταμπλό να έχει «κοκκινίσει», καθώς ελάχιστες ήταν οι μετοχές που διασώζονταν. Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη έφθαναν το 6,80%, ενώ και μετοχές με μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών, όπως της Coca Cola και του ΟΤΕ, σημείωναν πτώση κοντά στο 2%.

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι, από τεχνική άποψη, το γεγονός ότι Δείκτης διασπά καθοδικά και το θεωρούμενο ισχυρό όριο στήριξης των 780 μονάδων και μάλιστα σε μια συνεδρίαση με μεγάλη αξία συναλλαγών, που πλησιάζει, δύο ώρες πριν το κλείσιμο, τα 70 εκατ. ευρώ.

Οι διακυμάνσεις της σημερινής συνεδρίασης είναι για επενδυτές με γερά νεύρα, καθώς ο Δείκτης άνοιξε με μεγάλη πτώση, της τάξεως του 2%, ακολούθως ανέκαμψε, φθάνοντας και σε μικρή άνοδο κατά 0,5%, αλλά από το μεσημέρι, η πολύ δυσμενής ροή ειδησεογραφίας «λύγισε» τους επενδυτές, καθώς καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της κατάστασης οδηγούν σε προβληματισμό για τις συνέπειες στην οικονομία.

Ήδη, τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στην Ελλάδα έφθασαν τα τρία, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τα πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχων στα σύνορα, που προβλέπονται από σχετική οδηγία, ώστε να αποτραπεί η είσοδος προσώπων που προέρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα, όπως το Ιράν. Επιπλέον, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι ματαιώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν οι συνέπειες των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα στον τουρισμό, τη βιομηχανία και την καταναλωτική ζήτηση, αλλά αρχίζει να γίνεται σαφές ότι, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες με κρούσματα κοροναϊού, τα αυστηρά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της επιδημίας προκαλούν διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Business Daily, με το βλέμμα στις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο συνεχίζεται η συνεδρίαση στο ΧΑ κι αυτό προκαλεί συνεχείς διακυμάνσεις. Ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε καταφέρει να περάσει και σε θετικό έδαφος νωρίτερα, μετά τις 12 πέρασε και πάλι σε πτώση η οποία αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου και ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες για δεύτερο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Μεγάλη διακύμανση σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ που αρχικά σημείωνε άνοδο πάνω από 1% αλλά αντέστρεψε τη πορεία της και βρέθηκε κοντά στις 13:20 να χάνει -2,24% ενώ σημαντικές είναι και οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ο οποίος υποχωρεί κατά -1,77% παρότι είχε βρεθεί κι αυτός, νωρίτερα, σε ανοδική πορεία.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:20, διαμορφώνεται στις 798,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,64%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 795,78 μονάδες (-1,92%) και υψηλότερη τιμή στις 815,63 μονάδες (+0,53%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,54 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,50%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (+0,53%) και της Τιτάν (+0,14%)

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (-3,70%), της Πειραιώς (-3,17%), του ΟΠΑΠ (-3,15%), της ΕΧΑΕ (-2,70%), της Ελλάκτωρ (-2,64%), της Εθνικής (-2,26%) και του ΟΤΕ (-2,24%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,02%) και του Εμπορίου (+0,65%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-3,23%), των Τραπεζών (-1,77%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,95%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η MIG διακινώντας 4.060.056 και 1.131.845 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 5,872 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 4,986 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, 64 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Paperpack +28,21% και ΚΡΕΚΑ +1,27%, ενώ, στο αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη -19,23% και SATO -17,31%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο, σημαντικές πιέσεις για blue chips

Επικράτηση των πτωτικών μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με «βουτιά» άνω του -4% για Sarantis και υψηλότερα του -3% για την Jumbo. Μεικτές τάσεις για τράπεζες, σημαντικές πιέσεις για Alpha - Τρ. Πειραιώς.