ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: O CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

Ανάρπαστο το ομόλογο της Πειραιώς: Προσφορές 3,5 δισ., απόδοση κάτω από 5%

Στο 4,625% η απόδοση του ομολόγου. Την έκδοση «έτρεξαν» η BNP Paribas σε συνεργασία με την BofA Securities, την Cοmmerzbank την HSBC και την IMI- Intesa San Paolo.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της έκδοσης πράσινου ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς υπό το φως και της πρόσφατης αναβάθμισης από τον οίκο Moody's. Συγκεντρώθηκαν προσφορές 3,5 δισ. ευρώ για ομόλογο, η απόδοση υποχώρηση κάτω από το 5% που ήταν ο αρχικός στόχος και η τράπεζα θα αντλήσει περίπου 650 εκατ. ευρώ αντί του αρχικού σχεδιασμού για 500 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την απόδοση αυτή κινήθηκε κάτω από το 5%, που ήταν η αρχική καθοδήγηση και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 4,625%.

Το ομόλογο που καλύπτει ανάγκες ΜREL της τράπεζας είναι senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας με περίοδο ανάκλησης τα 4 έτη.

Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή και αναχρηματοδότηση πράσινων περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία α’ τριμήνου του 2024, έχει δείκτη MREL 26%. Βρίσκεται, δηλαδή, πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025 που για την τράπεζα έχει προσδιοριστεί στο 24,9%, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να αγγίξει το 27,8%.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο πράσινο senior ομόλογο που εκδίδει η τράπεζα. Το προηγούμενο είχε εκδοθεί το 2021 και η  ρευστότητα που είχε αντληθεί είχε αξιοποιηθεί  για τη χρηματοδότηση επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Την έκδοση «έτρεξαν» η BNP Paribas σε συνεργασία με την BofA Securities, την Cοmmerzbank την HSBC και την IMI- Intesa San Paolo.

Αξίζει να σημειωθεί πως προχθές Δευτέρα, η Moody’s έδωσε στην Τράπεζα Πειραιώς την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων κατά δύο βαθμίδες, σε Baa3 από το Ba2. Επίσης, ο οίκος αναθεώρησε επί τα βελτίω τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) σε ba2 από ba3. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ