ΓΔ: 895.8 0.07% Τζίρος: 33.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:30:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: Thomas Cook

Τα απίστευτα κέρδη των funds από την πτώχευση της Thomas Cook

Κερδοσκοπικά κεφάλαια κερδίζουν 250 εκατ. δολ. από την ενεργοποίηση των CDS μετά την επισημοποίηση του πιστωτικού γεγονότος. Κερδισμένοι και οι short στη μετοχή του τουριστικού πρακτορείου.

Μεγάλοι κερδισμένοι από την πτώχευση της Thomas Cook είναι οι κερδοσκόποι διαχειριστές κεφαλαίων, που είχαν πάρει μεγάλες θέσεις στα συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης, τα γνωστά και από το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, Credit Default Swaps (CDS).

Κερδοσκοπικά funds, η Sona Asset Management και η XAIA Investment GmbH θα κερδίσουν γύρω στα 250 εκατ. δολ. από την ενεργοποίηση των CDS, τα οποία πληρώνουν τους κατόχους τους όταν μια εταιρεία χρεοκοπεί.

Στελέχη της αγοράς δήλωναν ότι είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι η διοίκηση της Thomas Cook αποφάσισε να κηρύξει πτώχευση και να περάσει η εταιρεία σε εκκαθάριση, δίνοντας μια «καθαρή» λύση, καθώς θα μπορούσε να ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη για την ενεργοποίηση των CDS, που θα προκαλούσε δυσμενείς εντυπώσεις για αυτό το αμφιλεγόμενο χρηματοπιστωτικό εργαλείο.

Τα CDS προσφέρουν καλά... μεροκάματα στους κερδοσκόπους το τελευταίο διάστημα, καθώς η οικονομική επιβράδυνση φέρνει σε κατάρρευση μεγάλες εταιρείες. Πληρωμές έγιναν μετά την κατάρρευση της εμπορικής εταιρείας μόδας New Look και της Rallye S.A., μητρικής εταιρείας των σούπερ μάρκετ Casino.

Όσοι είχαν ποντάρει μεγάλα ποσά στα CDS της Thomas Cook πήραν πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς αν η εταιρεία κατάφερνε την ύστατη ώρα να βρει χρηματοδότηση για να ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο διάσωσης τα συμβόλαια θα έχαναν την αξία τους.

Οι εποπτικές αρχές δεν έχουν σταματήσει να εξετάζουν τη λειτουργία αυτών των παράγωγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, για να διαπιστώνουν αν υπάρχουν περιπτώσεις «κατασκευασμένων» πιστωτικών γεγονότων, δηλαδή περιπτώσεις όπου τα funds που έχουν θέσεις σε CDS εξωθούν εταιρείες να μην πληρώσουν χρέη τους.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι κέρδη έβγαλαν κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και από θέσεις short στη μετοχή της Thomas Cook. Δύο εξ αυτών (TT International και Whitebox Advisers, από Λονδίνο και Μινεάπολη, αντίστοιχα) είχαν τις περισσότερες θέσεις short (γύρω στο 7% των μετοχών) και βγήκαν κερδισμένες από τη «βουτιά» κατά 85% της μετοχής, μετά την αναγγελία της πτώχευσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Πλησιάζει πάλι τις 900 μονάδες ο Δείκτης, συνεχή τα ρεκόρ στα ομόλογα

Επανήλθαν σε άνοδο, αλλά χωρίς μεγάλη ορμή, οι τραπεζικές μετοχές και ο Δείκτης δίνει τη «μάχη» για τις 900 μονάδες. Στο 0,544% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τι λέει η Citi για τις αποτιμήσεις.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Με στήριγμα τις τράπεζες επιχειρεί να διασπάσει τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις που προήλθαν από το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν και δίνουν στήριξη στην αγορά στην προσπάθεια να σπάσει και σήμερα το φράγμα των 900 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Δύσκολες» για τον Δείκτη οι 900 μον. καθώς έχασαν έδαφος οι τράπεζες

Δύο φορές στη συνεδρίαση ο Δείκτης «πάτησε» τις 900 μονάδες αλλά οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της συνεδρίασης την τελευταία μιάμιση ώρα και τον οδήγησαν 0,25% χαμηλότερα στις 895,19 μονάδες. Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μάχη για τις 900 μονάδες στο ΧΑ, κόπηκε η φόρα των τραπεζών

Σε χαμηλές στροφές σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ωστόσο ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να διατηρεί το θετικό μομέντουμ και να προσπαθεί να διατηρηθεί στις 900 μονάδες. Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο.