ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές, προεξοφλημένη η μείωση από ΕΚΤ

Η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Απόλυτα βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην τέταρτη και τελευταία για το 2024 μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25% είναι οι επενδυτές, με κάποιους εξ αυτών να ευελπιστούν ότι η ευρωτράπεζα θα κάνει την έκπληξη και θα μειώσει κατά 0,50%. 

Το πραγματικό ενδιαφέρον έγκειται τόσο στις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για ανάπτυξη και κυρίως πληθωρισμό, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση υπό την ελπίδα ότι θα δώσει ενδείξεις για τις προθέσεις της διοίκησης για τη νομισματική πολιτική, αλλά και για το επίπεδο των επιτοκίων που χαρακτηρίζεται ως «ουδέτερο». Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το «ουδέτερο» επίπεδο είναι στο 2%, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που το τοποθετούν στο 1,75%. 

Κέρδη 0,05% για τον Stoxx 600, με τον DAX να έχει κέρδη 0,18%, ενώ 0,19% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100, με τον CAC 40 να κινείται 0,04% υψηλότερα. Σε διαφορετική κατεύθυνση οι αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει κέρδη 0,50%, ενώ αντίθετα ο ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί 0,09%. 

Πτωτικές τάσεις, μετά το νέο ιστορικό υψηλό του Nasdaq στη χθεσινή συνεδρίαση, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 20.000 μονάδων, για τα futures της Wall Street. Πτώση 0,24% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,16%, ενώ απώλειες 0,19% εμφανίζει ο Nasdaq. 

Με ανοδική διάθεση η αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει άνοδο 0,39% στα 73,81 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 0,37% υψηλότερα στα 70,55 δολάρια. Αντίθετα πτωτική κίνηση ακολουθεί το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου να υποχωρεί 1% στα 44,23 ευρώ. 

Μεικτές οι τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,15% στα 2.752,39 δολάρια, ενώ αντίθετα ο άργυρος ενισχύεται 0,75% στα 33,21 δολάρια. 

Με...φόρα από τα ρεκόρ της Wall Street οι περισσότερες ασιατικές αγορές,  με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 1,27%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 1,20% και τον κινεζικό Shanghai Composite να κινείται 0,85% υψηλότερα. Αντίθετα πτώση 0,35% εμφάνισε ο ινδικός Nifty 50

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι φωτιές στα διυλιστήρια «καίνε» τα χρηματιστήρια και ανησυχούν τους αναλυτές

Τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές τρομάζουν τις αγορές. Το σενάριο ακριβού πετρελαίου για μεγάλο διάστημα ανησυχεί τους αναλυτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν επιστροφή του Χ.Α. στις 1.800 μονάδες.