Με την ελπίδα ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, θα «αναγκάσουν» τη Fed να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων, κινούνται οι επενδυτές στην Ευρώπη. Στα θετικά, πάντως, συγκαταλέγεται η αναπάντεχη υποχώρηση του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Δεκέμβριο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,3%, ενώ «έκλεισε» το 12μηνο του 2024 στο επίπεδο του 2,9%, με τις αγορές, πάντως, να εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2025, η οποία πραγματοποιείται τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 2,5%, από 2,6% που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος. Ο δομικός πληθωρισμός, επίσης, κινήθηκε πτωτικά στο 3,2% από 3,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Κέρδη 0,33% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με σχεδόν το σύνολο των κλαδικών δεικτών να εμφανίζουν θετικό πρόσημο, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,43%, ο βρετανικός FTSE 100 έχει άνοδο 0,69% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται 0,16% υψηλότερα. Με θετική διάθεση και οι αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,29% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,09% υψηλότερα.
Ήπια κίνηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,07%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,05% και τον Nasdaq να έχει άνοδο 0,12%.
Με θετικό πρόσημο κινείται και η αγορά πετρελαίου, καθώς το brent έχει άνοδο 0,28% στα 80,14 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 0,37% υψηλότερα στα 76,66 δολάρια. Ήπια ανοδική κίνηση για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου να έχει άνοδο 0,36% στα 47,12 ευρώ.
Με κέρδη και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται κατά 0,73% στα 2.701,96 δολάρια, ενώ ο άργυρος ακολουθεί καλύτερη πορεία, με άνοδο 1,08% στα 30,67 δολάρια.
Με κέρδη οι περισσότερες από τις μεγάλες αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει άνοδο 0,09%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να κινείται 0,34% υψηλότερα, ενώ οριακή άνοδο 0,04% εμφάνισε ο ινδικός Nifty 50. Αντίθετα απώλειες 0,39% είχε ο κινεζικός Shanghai Composite.