ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικά Ομόλογα

Γιατί δεν ανησυχεί την κυβέρνηση η εκτίναξη απόδοσης των ομολόγων

Ακόμη και πάνω από 4% έφθασε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, πολύ μακριά από το ιστορικό χαμηλό του 0,90%. Η κυβέρνηση δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, ενώ διαθέτει μεγάλο «μαξιλάρι».

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομόλογου, που έχει φθάσει σε πλέον σε ποσοστό τετραπλάσιο του ιστορικού χαμηλού που είχε καταγραφεί πρόσφατα (0,90%), καθώς οι κραδασμοί από την επιδημία του κορονοϊού μεταδίδονται πλέον ακόμη και στα πιο ισχυρά ομόλογα της ευρωζώνης, με την απόδοση ακόμη και των γερμανικών τίτλων να ανεβαίνει, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν για να ανακτήσουν ρευστότητα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε σήμερα ακόμη και πάνω από το 4%, για να υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο το απόγευμα (γύρω στο 3,90%). Η επιδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε συνεχή αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, που πλέον απέχει πολύ από το ιστορικό χαμηλό του 0,90%, το οποίο είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.

Η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου

10yGr

Πάντως, παρότι σε αυτά τα επίπεδα ο δανεισμός από την αγορά είναι απαγορευτικός, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ανησυχεί σοβαρά, καθώς η χώρα κατάφερε να προχωρήσει την πρώτη έκδοση ομολόγων του 2020 σε πολύ καλές συνθήκες και με χαμηλό κόστος δανεισμού και δεν επείγει η επιστροφή για νέα άντληση δανεισμού. Εξάλλου, η κυβέρνηση διαθέτει «μαξιλάρι» ρευστότητας που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ και είναι αρκετή για να εξυπηρετείται ομαλά το χρέος, χωρίς προσφυγή στην αγορά σε τέτοιες ακραία δυσμενείς συνθήκες.

«Πονοκέφαλος» η Ιταλία

Για την ευρωζώνη, ο πραγματικός «πονοκέφαλος» είναι η Ιταλία, καθώς, ακόμη και μετά τη σημερινή παρέμβαση της ΕΚΤ για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου μειώθηκε μεν, υποχωρώντας στις 16.30 στο επίπεδο του 2,40%, αλλά παραμένει απαγορευτικά υψηλή για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση και δραστική παρέμβαση από την Ευρώπη.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Business Daily:

Παρέμβαση στην αγορά των ιταλικών ομολόγων κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει τη συνεχή άνοδο των αποδόσεων, που έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη στην ευρωζώνη από την επιδημία του κορονοϊού.

Την είδηση για την παρέμβαση της ΕΚΤ, μέσω της Τράπεζας της Ιταλίας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή της ιταλικής κεντρικής τράπεζας. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ είναι ευέλικτες ως προς το χρόνο και τις αγορές που καλύπτουν και θα συνεχίζονται όσο κρίνεται απαραίτητο, καθώς στόχος είναι να γίνει σαφές στις αγορές, αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, ποιες είναι οι αποφάσεις που έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η παρέμβαση εκδηλώνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, καθώς, μετά την αποτυχία του Eurogroup και της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, να καταλήξουν σε κάποια απόφαση για προληπτική ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ή για κοινές εκδόσεις χρέους, η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων συνεχιζόταν από το πρωί, φέρνοντας το 10ετές στο «σημείο βρασμού», δηλαδή σε ένα επίπεδο πολύ κοντά στο 3%, πέραν του οποίου η χρηματοδότηση της ιταλικής κυβέρνησης από τις αγορές θα γίνει προβληματική.

Μετά την παρέμβαση, η απόδοση του 10ετούς άρχισε να υποχωρεί φθάνοντας χαμηλότερα από το 2,70%, αλλά παραμένει πολύ υψηλή. Μέχρι το ξέσπασμα της επιδημίας, η Ιταλία απολάμβανε πολύ χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης, με την απόδοση του 10ετούς κάτω από 1%.

Η Ιταλία έχει επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο των αγορών ως η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ αντιμετωπίζει την προοπτική πολύ βαθιάς ύφεσης φέτος και πολλοί αμφισβητούν αν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, απηύθυνε έκκληση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για κοινές εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη και τόνισε, απηχώντας την παλιά δήλωση Ντράγκι, ότι πρέπει «να γίνει ό,τι χρειάζεται». Η καγκελάριος Μέρκελ, όπως μετέδωσε το Bloomberg, για πρώτη φορά δεν αρνήθηκε να συζητήσει αυτή την ιδέα, όμως αποφάσεις δεν λήφθηκαν και είναι άγνωστο αν και πότε θα υλοποιηθεί μια τόσο σοβαρή αλλαγή πολιτικής, που θα ήταν σωτήρια για την Ιταλία σε αυτή την κρίση.

Θεωρητικά, η Ιταλία μπορεί να ενταχθεί, αν χρειασθεί, σε πρόγραμμα του ESM αλλά με χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μέσω απευθείας αγοράς ιταλικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, ένα σχέδιο που είχε επινοήσει ο Μ. Ντράγκι στην κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί ως τώρα και εκτιμάται ότι, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες για όλη την Ευρώπη θα ήταν άκρως επικίνδυνο να γίνει τώρα η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής τέτοιου σχεδίου, που θα προκαλούσε και μεγάλες αντιδράσεις στην Ιταλία, λόγω της επιβολής μέτρων λιτότητας με εξωτερική επιτήρηση (μνημόνιο).

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου

italy10y

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ