ΓΔ: 2320.44 -1.95% Τζίρος: 178.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:41
Χρηματιστήριο και αγορές
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική αντίδραση για τις ευρωαγορές μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Κέρδη που αγγίζουν το 3% για τον γερμανικό DAX, μετά το πάγωμα του φρένου χρέους από το Βερολίνο. Ανάκαμψη για τις μετοχές σε διεθνές επίπεδο.

Επιστροφή της ηρεμίας στις αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο ήρεμοι αναφορικά με τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράγοντας ώθησης είναι και η απόφαση της Γερμανίας να παγώσει το φρένο χρέους και να προχωρήσει σε αύξηση δαπανών για άμυνα αλλά και υποδομές. 

Όπως είναι φυσικό η παραπάνω είδηση επηρεάζει περισσότερο τον γερμανικό DAΧ ο οποίος ενισχύεται 2,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει κέρδη 1,31%, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,53% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,65% υψηλότερα. Ισχυρή πορεία και για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 1,48% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 1,69%. 

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φ. Μερτζ, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα τροποποιήσει το σύνταγμα για να εξαιρέσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από τα όρια των δημοσιονομικών δαπανών και θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί τη χώρα. Είπε ότι με την υποστήριξη των πιθανών εταίρων του στον συνασπισμό σχεδιάζει επίσης ένα ταμείο υποδομών ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε προτεραιότητες όπως οι μεταφορές, τα ενεργειακά δίκτυα και η στέγαση σε διάστημα 10 ετών.

Θετική πορεία και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς,  με τον Dow Jones να έχει άνοδο 0,52%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,60% και τον Nasdaq να ενισχύεται 0,74%. 

Παραμένει υπό πίεση η αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει πτώση 0,30% στα 70,83 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχώρηση 0,75% στα 67,77 δολάρια. Ανάλογη εικόνα και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου να αποδυναμώνεται 0,3% στα 43,31 ευρώ. 

Διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,39% στα 2.931,81 δολάρια και τον άργυρο να έχει άνοδο 1,75% στα 32,9 δολάρια. 

Με κέρδη και οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει άνοδο 0,16%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει ράλι με άνοδο 2,84%, ενώ 1,10% υψηλότερα κινήθηκε ο ινδικός Nifty 50 και ο κινεζικός Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,53%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πιέσεις στις τράπεζες λόγω νόμου Κατσέλη, επιλεκτικές άμυνες στα blue chips

Ήπια πτώση στο ΧΑ, με πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια Κατσέλη. Ο ΓΔ κινείται χαμηλότερα, στις 2.352,82 μον. (-0,58%) και τζίρο 23,17 εκατ. ευρώ., ενώ στα blue chips ξεχωρίζουν Coca Cola HBC και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αναζήτηση βηματισμού μετά τη χθεσινή διόρθωση

Μετά τη χθεσινή διόρθωση που ήταν και η μεγαλύτερη του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση βηματισμού και ευκαιριών στο ταμπλό εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σταθερές οι μετοχές στην έναρξη της συνεδρίασης

Σταθερές παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εταιρικά αποτελέσματα και την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η BNP Paribas ξεχώρισε με άνοδο 4,1% μετά από θετικά κέρδη τριμήνου.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς φρένο το Χρηματιστήριο: Νέα κέρδη 1,45%, «βλέπει» τις 2.400 μον. ο ΓΔ

Άνοδος 1,45 για Γενικό Δείκτη στις 2.347,23 μονάδες. Νέα μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες. Ανοδικό ξέσπασμα για Metlen (+6,73%) που ξεχώρισε μετά από 3 μήνες συσσώρευσης, και μεγάλη ζήτηση για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.