ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
πτώση χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Άτακτες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, απόλυτη επικράτηση πωλητών

Μάχη για να διατηρηθεί άνω των 1.500 μονάδων δίνει ο Γενικός Δείκτης, με εκτίναξη της αξίας των συναλλαγών. Πτώση που ξεπερνά το -7% για τον τραπεζικό. Στο κόκκινο μεγάλη και μέση κεφαλαιοποίηση.

Χάνει όλα τα κέρδη του από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες βιώνουν μία «Μαύρη Δευτέρα», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά του εμπορικού πολέμου και δεν φαίνεται πρόθυμος να αλλάξει τη στάση του. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες που άγγιξαν το -9% και στις 11:15 εμφανίζει πτώση 5,86% στις 1.503,95 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 84,9 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις έξι μετοχές ενισχύονται, έναντι 105 που εμφανίζουν απώλειες. Απώλειες 5,95% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 5,70% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 7,40% χαμηλότερα. 

Επιθετικές ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να υποχωρεί 7,27%, τη Eurobank να έχει απώλειες 7,81%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 8,34%, την Πειραιώς να κινείται 6,06% χαμηλότερα και την Optima Bank να βρίσκεται στο -5,42%. 

Στο απόλυτο κόκκινο η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με πτώση 4,48% για την Coca-Cola HBC, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί 4,31%, ο ΟΠΑΠ έχει απώλειες 5,64% και η ΔΕΗ κινείται 6,91%. Υψηλότερα του -7% υποχωρεί η Viohalco, άνω του -6% οι Aktor, Cenergy, Aegean, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Lamda. Πτώση που ξεπερνά το -5% για Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝA, Motor Oil, ενώ στο -4,04% κινείται η Metlen, παρά την ανακοίνωση μίας νέας συμφωνίας στον αμυντικό τομέα με την KNDS.

Ίδια η εικόνα και για τη μέση κεφαλαιοποίηση, με πτώση άνω του 7% για την ΑΒΑΞ, την Intracom και τη Fourlis, ενώ άνω του -6% υποχωρούν ΑΔΜΗΕ, Intralot και ΚΡΙ ΚΡΙ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία ευρώ
ΑΓΟΡΕΣ

Jefferies: Κορυφαίο story η Ελλάδα στην Ευρώπη με τεχνικά ρίσκα

Η Jefferies βλέπει την Ελλάδα ως ισχυρό turnaround story, με τις τράπεζες να κυριαρχούν στον MSCI Greece και να στηρίζουν την άνοδο της αγοράς. Προειδοποιεί όμως ότι η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά μπορεί να φέρει εκροές.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Κλυδωνισμούς στο Χρηματιστήριο προκαλεί η Metlen, στο -2,3% ο ΓΔ

Κύμα ρευστοποιήσεων σε όλο το ταμπλό προκάλεσε η ανακοίνωση-προειδοποίηση της Metlen για χαμηλότερο EBITDA το 2025. Απώλειες άνω του 13% για την μετοχή της Metlen και διάχυση των ρευστοποιήσεων σε όλο το ταμπλό.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αναζήτηση βηματισμού μετά τη χθεσινή διόρθωση

Μετά τη χθεσινή διόρθωση που ήταν και η μεγαλύτερη του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση βηματισμού και ευκαιριών στο ταμπλό εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Η διόρθωση στο ΧΑ, το Αεροδρόμιο, ο Άρειος Πάγος και τα mezzanine

Η αγορά διόρθωσε μετά το μεγάλο ράλι με αφορμή την πίεση στις διεθνείς αγορές και την απόφασης Αρείου Πάγου, τα ερωτηματικά για τα mezzanine, το Αεροδρόμιο Αθηνών και οι κινήσεις της Centric στο Ελληνικό.