ΓΔ: 1818.82 0.93% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Άλμα +20% για το Χρηματιστήριο και επιστροφή στην προ - μνημονίων εποχή

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει ακάθεκτος, με το κοντέρ να γράφει +20% από την αρχή του έτους, με νέα υψηλά 15ετίας. Θετικές προοπτικές για εισηγμένες και ελληνική οικονομία. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.

«Δεν αστειεύεται» ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, με τα φετινά κέρδη να υπερβαίνουν το 20% και τα φρέσκα υψηλά 15-ετίας να έχουν γυρίσει τον χρόνο σε... προ-μνημονιακά επίπεδα.

Αρκετές εισηγμένες κάνουν… παπάδες καταγράφοντας ιστορικά υψηλά ως επιβράβευση της υψηλής κερδοφορίας και της εμπιστοσύνης που έχουν κερδίσει με το σπαθί τους εντός των θεσμικών επενδυτικών κύκλων.

Άριστα τα αποτελέσματα χρήσης 2024 και αυτά του πρώτου φετινού τριμήνου, με το νερό να έχει μπει στο αυλάκι για το υπόλοιπο και του φετινού έτους. Θεμελιωδώς, η πλειοψηφία των ελληνικών εισηγμένων κάνει τη δουλειά της σωστά.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξωγενείς, θετικοί ή αρνητικοί, παράγοντες που θα διαδραματίσουν και πάλι σημαίνοντα ρόλο στην γενικότερη χρηματιστηριακή ψυχολογία και συνεπώς στις αποτιμήσεις εισηγμένων παγιωμένα υψηλής κερδοφορίας και πωλήσεων.

Το είχαμε πει, οι ελληνικές εισηγμένες δεν πλήττονταν επί της ουσίας από τους δασμούς σε… φέτα και ελαιόλαδο, αλλά κυρίως από τις παράπλευρες απώλειες που επέφεραν στα risk assets οι φόβοι για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ, του πληθωρισμού, των επιτοκίων παρέμβασης και του διαθέσιμου εισοδήματος στις μεγάλες ξένες οικονομίες, με ό,τι αυτά τα σενάρια συνεπάγονταν για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης και τα margin calls που αντανακλαστικά χτύπησαν την «στενή πόρτα» της Λεωφόρου Αθηνών.

Έχοντας αφήσει πλέον στο παρελθόν το δασμολογικό sell-off που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του πλανητάρχη, πλέον, εν μέσω ευνοϊκού κλίματος ανά τον «χρηματιστηριακό πλανήτη», το momentum του ΓΔ δείχνει πορεία προς το επόμενο ορόσημο, τις 1.800 μονάδες, αν και δεν απουσιάζουν τα «φαινόμενα υπερθέρμανσης» και ενώ παρατηρούμε κάποιες τάσεις… υπερβολικής βιασύνης ή και πλεονεξίας σε γνώριμα τμήματα του ταμπλό και των ενεργών κωδικών.

Με αυτά και με αυτά οι επόμενες αναβαθμίσεις ελληνικού αξιόχρεου, ΧΑ και τιμών-στόχων μοιάζουν πια θέμα χρόνου. 

Προσοχή όμως και πάλι σε όσους δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με το timing και ατυχώς «μπαίνουν» μετά από μεγάλα ράλι και ενώ σπουδαία γεγονότα έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ «βγαίνουν» με καθυστέρηση στα sell-off, όταν πια «δεν πάει άλλο». 

Σε αυτά τα πλαίσια, «κλειδί» παραμένει τόσο η διαχείριση του ρίσκου όσο και αυτή του υπερβολικού ενθουσιασμού, με τον ΓΔ αισίως στον έκτο συναπτό χρόνο ανόδου.

Και λίγα λόγια για τον αμερικάνικο S&P-500 ο οποίος γύρισε χθες οριακά και πάλι σε θετικό έδαφος για φέτος, με τους «καλομαθημένους» επενδυτές να… λιμπίζονται νέα επίσκεψη στα ιστορικά υψηλά. Ποιος ξέρει;


* Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν πανικοβάλλει τις αγορές η επίθεση Τραμπ στα πυρηνικά του Ιράν

Ελεγχόμενη η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, σε στενό εύρος οι πρώτες κινήσεις στα χρηματιστήρια. Δεν εμπνέουν φόβο προς το παρόν οι αντιδράσεις του Ιράν, αποδυναμωμένο το καθεστώς.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Με το βλέμμα στο Ιράν, η Τρ. Κύπρου στον Large Cap και η «βύθιση» της Aegean

Αναμένοντας την αντίδραση σε Wall Street - πετρέλαιο, η είσοδος της Τρ. Κύπρου και η έξοδος της Ελλάκτωρ από τον Large Cap, σύγκριση Aegean - ΔΑΑ, τα σκαμπανευάσματα στην Intralot και το ξέσπασμα της Ideal Holdings.