ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουλιάζουν» ευρωπαϊκές αγορές και Χρηματιστήριο – Πιέσεις στα αμερικανικά futures

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκεται τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και οι διεθνείς αγορές, παρά τη σχετική ανάκαμψη για το πετρέλαιο και εν τω μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε κλοιό ιδιαίτερα ισχυρών πιέσεων κινείται τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη βουτιά του πετρελαίου τη Δευτέρα και υπό τον φόβο των επενδυτών για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει το lockdown λόγω της πανδημίας στην πραγματική οικονομία. 

Ο… μηδενισμός για το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου του αμερικανικού πετρελαίου, το οποίο πάντως σήμερα ανακάμπτει, αν και προήλθε περισσότερο εξαιτίας τεχνικών λόγων, επιβεβαίωσε στους επενδυτές ότι η επόμενη μέρα από το lockdown θα βρει την παγκόσμια οικονομία με μία εντελώς διαφορετική και πιθανώς πρωτόγνωρη μορφή. 

Η πτώση της ζήτησης για τον μαύρο χρυσό, αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει σχεδόν πλήρως, ενώ καθίσταται σαφές ότι η όποια άρση των περιορισμών στη λειτουργία επιχειρήσεων αλλά και στην κυκλοφορία των πολιτών θα γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, χωρίς κανένας να μπορεί να αποκλείσει επιστροφή σε ανάλογες καταστάσεις το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Παράλληλα όλα δείχνουν, παρά την έστω και ήπια στροφή της Άγκελα Μέρκελ, ότι οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 23/4, δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τυχόν παροχή επιπλέον κεφαλαίων στήριξης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, γεγονός το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο τις επενδυτικές διαθέσεις. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από αρνητικό, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,3% και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 9,51 εκατ. ευρώ. Ισχυρό το πλήγμα για τις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται 4,3%, ενώ σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται σε αρνητικό έδαφος. 

Ανάλογη η εικόνα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τις πετρελαϊκές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και να οδηγούν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε απώλειες της τάξης του 1,84%. Πιο ισχυρές οι πιέσεις για τη γερμανική αγορά με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται κοντά στο 2%, ενώ 1,4% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100.

Σημαντικές πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αποδυναμώνονται έως 0,6%.

Σε κλοιό πιέσεων παραμένει και το πετρέλαιο με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent να υποχωρεί άνω του 11%, ενώ το αντίστοιχο για το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες 1,32%. Σημειώνεται ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου (το οποίο «λήγει» σήμερα) για το αμερικανικό αργό, κινείται 93,1% υψηλότερα με την τιμή να φθάνει στα -2,5 δολάρια το βαρέλι. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ