ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο έλεος της πετρελαϊκής «βουτιάς» Ευρώπη, Χρηματιστήριο και Wall Street

Επιθετικές ρευστοποιήσεις για τον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς ο μαύρος χρυσός συνεχίζει την άνευ φρένου υποχώρησή του, φθάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά. 

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του μαύρου χρυσού, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent να φθάνει ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί άνω του 30%, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για τις διεθνείς αγορές. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την αρχική σχετική του διαφοροποίηση δεν κατόρθωσε ούτε αυτό να αντέξει τις πιέσεις, με δεδομένες και τις απώλειες άνω του 5% για τον πετρελαϊκό δείκτη και άνω του 7% για τον τραπεζικό. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί άνω του 2%, χάνοντας και το στήριγμα των 600 μονάδων, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 32,40 εκατ. ευρώ, ενώ εκ των 111 μετοχών που «κινούνται», οι 37 εμφανίζουν κέρδη, 57 έχουν απώλειες ενώ 17παραμένουν αμετάβλητες. 

Ιδιαίτερα ισχυρές οι πιέσεις για τις πετρελαϊκές εταιρείες, με την Motor Oil να σημειώνει απώλειες της τάξης του 6,6%, ενώ κατά  1,8% χαμηλότερα κινούνται τα ΕΛΠΕ. Σε κλοιό ρευστοποιήσεων παραμένουν και οι τραπεζικές μετοχές με την ΕΤΕ να υποχωρεί 7,9%, την Alpha Bank να αποδυναμώνεται 8,67%, την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 6,6% χαμηλότερα, ενώ πτώση 6,1% σημειώνει η Eurobank. 

Σταθερά σε κλοιό ισχυρών πιέσεων παραμένουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πετρελαϊκό κλάδο να έχει πτώση που ξεπερνά το 4,5%, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε απώλειες της τάξης του 2%. Στο -2,7% ο DAX 30, ενώ 2% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100.

Η αγορά πετρελαίου βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες, καθώς όχι μόνο οι τιμές βουλιάζουν αλλά δεν υπάρχουν πλέον ούτε καν να αποθηκευθεί ο μαύρος χρυσός που έχει μείνει στα αζήτητα, με δεδομένο ότι η ζήτηση έχει καταρρακωθεί και δεν εκτιμάται ότι θα ανακάμψει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ή έστω πριν υπάρξει έστω και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ανά την υφήλιο. 

Πτωτική πορεία και για τα αμερικανικά futures, με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να εμφανίζουν απώλειες που κυμαίνονται από 0,9% έως και 1,9%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» ευρωπαϊκές αγορές και Χρηματιστήριο – Πιέσεις στα αμερικανικά futures

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκεται τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και οι διεθνείς αγορές, παρά τη σχετική ανάκαμψη για το πετρέλαιο και εν τω μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.