ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη, αμερικανικά futures – Πιο «ψύχραιμο» το ΧΑ

Πιο συγκρατημένη η πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον πετρελαϊκό κλάδο να παραμένει, σταθερά, σε κλοιό ισχυρών ρευστοποιήσεων

Ελαφρά διαφοροποίηση της θέσης του από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μοιάζει να πετυχαίνει το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί, αλλά σαφώς με λιγότερο επιθετικό τρόπο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους «συναδέλφους» του επί ευρωπαϊκού εδάφους. 

Η «βουτιά» άνω του 5% για τον πετρελαϊκό δείκτη σαφώς επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα του Χρηματιστηρίου, ενώ σημαντικές πιέσεις, με απώλειες που ξεπερνούν το 2,5% εμφανίζει και ο δείκτης των τραπεζών. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,9% έχοντας ανακτήσει το επίπεδο των 600 μονάδων, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 17,04 εκατ. ευρώ, ενώ εκ των 98 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές, οι 39 κινούνται ανοδικά, 47 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες. 

Ο… μηδενισμός για το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου του αμερικανικού πετρελαίου, το οποίο πάντως σήμερα ανακάμπτει, αν και προήλθε περισσότερο εξαιτίας τεχνικών λόγων, επιβεβαίωσε στους επενδυτές ότι η επόμενη μέρα από το lockdown θα βρει την παγκόσμια οικονομία με μία εντελώς διαφορετική και πιθανώς πρωτόγνωρη μορφή. 

Η πτώση της ζήτησης για τον μαύρο χρυσό, αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει σχεδόν πλήρως, ενώ καθίσταται σαφές ότι η όποια άρση των περιορισμών στη λειτουργία επιχειρήσεων αλλά και στην κυκλοφορία των πολιτών θα γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, χωρίς κανένας να μπορεί να αποκλείσει επιστροφή σε ανάλογες καταστάσεις το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Παράλληλα όλα δείχνουν, παρά την έστω και ήπια στροφή της Άγκελα Μέρκελ, ότι οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 23/4, δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τυχόν παροχή επιπλέον κεφαλαίων στήριξης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, γεγονός το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο τις επενδυτικές διαθέσεις. 

Ο παραπάνω συνδυασμός επηρεάζει περισσότερο τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 1,47%, καθώς οι μετοχές πετρελαϊκών ομίλων σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4,5%. Στο 2,1% η πτώση για τον DAX 30, ενώ 1,8% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Σταθερά σε πτωτική πορεία παραμένουν και τα futures της Wall Street, με τις απώλειες να κυμαίνονται από 0,3% έως και 1,4%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» ευρωπαϊκές αγορές και Χρηματιστήριο – Πιέσεις στα αμερικανικά futures

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκεται τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και οι διεθνείς αγορές, παρά τη σχετική ανάκαμψη για το πετρέλαιο και εν τω μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.