Ρεκόρ 17 ετών αναμένεται να σημειωθεί φέτος στη μερισματική πολιτική των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς. Οι διανομές μερισμάτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί το 2007, περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των εισηγμένων ήταν σημαντικά μεγαλύτερος.
Το 2025 διαγράφεται ως χρονιά-ορόσημο για τις χρηματικές διανομές, καθώς οι τακτικές πληρωμές μερισμάτων βρίσκονται ήδη κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν τα προμερίσματα από τράπεζες και ΟΠΑΠ, το συνολικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό του 2007.
Η τελευταία φορά που οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διένειμαν μέρισμα ήταν το 2007, πριν την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Μετά από 15 χρόνια, το 2023 επανήλθαν με διανομή μερισμάτων ύψους 875 εκατ. ευρώ.
Το 2024, η διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ. Για φέτος, οι συνολικές διανομές –συμπεριλαμβανομένων των επαναγορών ιδίων μετοχών– εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 2,4 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες προβλέπεται να συνεχίσουν με διανομή προμερισμάτων είτε σε μετρητά είτε μέσω αγορών μετοχών, με το συνολικό ποσό να εκτιμάται περίπου στα 650 εκατ. ευρώ.
Μερισματική απόδοση και κερδοφορία
Η μέση μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 4%, ξεπερνώντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και των προθεσμιακών καταθέσεων. Το 2008 είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας, αγγίζοντας το 6,6%.
Από το 2007, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν διανείμει μερίσματα άνω των 5 δισ. ευρώ, με σημαντικές διακυμάνσεις στη διάρκεια της κρίσης και σταδιακή ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το 2008 διανεμήθηκαν 4,49 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 το ποσό έφτασε τα 4,25 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την κερδοφορία, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων διαμορφώθηκαν το 2023 στα 10,8 δισ. ευρώ, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το 2022 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 10,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 είχαν περιοριστεί στα 4,08 δισ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Στατιστικά μερισμάτων και κερδών
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
- Το 2024 τα διανεμόμενα μερίσματα εκτιμώνται στα 4,2 δισ. ευρώ.
- Η μέση μερισματική απόδοση για το 2024 διαμορφώνεται στο 4%.
- Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων για το 2024 εκτιμώνται στα 11,3 δισ. ευρώ.
Η σταθερή αύξηση των διανομών και της κερδοφορίας καταδεικνύει την ενίσχυση της θέσης των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά.