ΓΔ: 905.53 0.00% Τζίρος: 26.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν, ανεβαίνει το πετρέλαιο

Με πλήγματα από το αμερικανικό ναυτικό απειλεί το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος δίνοντας ώθηση στην ανοδική σημερινή τάση του αμερικανικού αργού και του Brent.

Ανάσες παίρνει μετά τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών η διεθνής αγορά πετρελαίου μετά και την απειλή εκ μέρους του προέδρου Τραμπ για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του Ιράν. Την ώρα που οι επενδυτές έκλειναν θέσεις sort στο αμερικανικό αργό και το Brent με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές, ένα tweet του Αμερικανού πρόεδρου ενίσχυσε την ανοδική δυναμική. 

Ειδικότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει το αμερικανικό ναυτικό να καταστρέψει ιρανικά σκάφη εάν αυτά παρενοχλήσουν αμερικανικά σκάφη. Δεν έχει γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο δόθηκε αυτή η εντολή από τον Αμερικανό πρόεδρο, όμως η ένταση στις σχέσεις ων δύο χωρών παραμένει υψηλή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, από αμερικανικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διεθνή αγορά πετρελαίου ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσε να σημαίνει προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου από το ίδιο το Ιράν ή και άλλες χώρες της περιοχής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του αμερικανικού αργού για τα συμβόλαια Ιουνίου αυξήθηκε κατά 19%, στα 13,78 δολάρια το βαρέλι ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε κερδίσει ακόμη και 40% φτάνοντας στα 16,20 δολάρια. Το Βrent που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των τιμών του πετρελαίου κέρδιζε 5,8% στα 20,45 δολάρια ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί μέχρι τα 22,44 δολάρια. 

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις αναφορές από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι εξετάζονται περιορισμοί ή επιβολή δασμών στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ, πηγές από τη Σαουδική Αραβία ανέφεραν στο Reuters ότι ήδη γίνεται σχεδιασμός για να κατευθυνθούν σε άλλες αγορές περίπου 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που προορίζονταν για την αμερικανική αγορά. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Επισπεύδουν τις μειώσεις παραγωγής για να σωθεί η τιμή του πετρελαίου

Από την αρχή του χρόνου, οι τιμές πετρελαίου έχουν χάσει περισσότερο από τα 2/3 της αξίας τους, με τα futures του αμερικανικού αργού να πέφτουν υπό του μηδενός για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ το μπρεντ έφτασε σε ιστορικά χαμηλά δυο δεκαετιών.
ΑΓΟΡΕΣ

«Κλείδωσε» η αύξηση παραγωγής από OPEC+ μετά το ρεκόρ διετίας

Μετά τον Ιούλιο, ο OPEC+ προγραμματίζει να σταθεροποιήσει την παραγωγή μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης που προκαλεί η ανάκαμψη θέτει ζητήμα για ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου.