ΓΔ: 889.07 1.12% Τζίρος: 8.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διευρύνει τα κέρδη του το ΧΑ, με τραπεζική στήριξη

Η θετική πορεία των τραπεζικών μετοχών, μετά τη νέα πυροσβεστική παρέμβαση της ΕΚΤ, στηρίζει τις ανοδικές τάσεις στην ελληνική αγορά, η οποία ακολουθεί πορεία καλύτερη των ευρωπαϊκών.

Πορεία καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους τόσο στην επόμενη ημέρα από την άρση του lockdown όσο και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 

Παράλληλα η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, προσφέρει περαιτέρω στήριξη κυρίως για τις τράπεζες, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην πορεία του τραπεζικού δείκτη ο οποίος ενισχύεται 4,96%. 

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι η 4η Μαΐου θα είναι η ημέρα-κλειδί, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει άρση μέρους των περιορισμών τόσο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και για τις μετακινήσεις των πολιτών. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι υπό ποιες προϋποθέσεις και βάσει ποιών κανόνων θα γίνει η επιστροφή έστω και σε μία μερική κανονικότητα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πλήγμα στην οικονομία είναι, ήδη, βαθύ και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ξεπεραστεί. 

Την ίδια ώρα οι επενδυτές τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και στις διεθνείς αγορές δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς το χάσμα Βορρά και Νότου δεν έχει γεφυρωθεί. Πάντως η ΕΚΤ έπραξε πάλι αυτά που όφειλε, ανακοινώνοντας ότι θα δέχεται ως ενέχυρα για παροχή δανείων και ομόλογα με αξιολόγηση «junk», ώστε να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων και για χώρες που τυχόν θα υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης. 

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,35% με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,64 εκατ. ευρώ. Στο 2% τα κέρδη για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εκ των 90 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές, οι 59 κινούνται ανοδικά, οι 18 σημειώνουν απώλειες, ενώ 13 παραμένουν αμετάβλητες. 

Θετική η πορεία για τις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να ενισχύεται 4,8%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει κέρδη 5,9%, την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο 5,97+%, ενώ άνοδο 4,4% καταγράφει ο τίτλος της Eurobank. 

Τα κέρδη σε Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.