ΓΔ: 889.9 1.21% Τζίρος: 10.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση λόγω Fitch για το Χρηματιστήριο 

Εκ νέου πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο μετά την αναπάντεχη υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Πτωτικά κινείται η ελληνική αγορά, με νέες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, μετά και την αιφνιδιαστική απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. 

Σε έκθεσή του αργά χθες το βράδυ ο οίκος υποβάθμισε σε «σταθερές» από «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την έκθεσή του να αποτελεί έκπληξη καθώς ήταν «εκτός προγραμματισμού». Παράλληλα στις νέες προβλέψεις της, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία από την πανδημία, η Fitch κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021. Υπογραμμίζει δε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και υπάρχουν κίνδυνοι να χειροτερεύσουν τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ και να παραμένει υψηλό, στο 4,6%, τον επόμενο χρόνο. Το χρέος, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 176,6% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί στο 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 187,1% το 2021.

Αρνητική επίδραση έχει, σαφώς, και η αδυναμία –για μία ακόμη φορά – της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα νέο ισχυρό πακέτο στήριξης των οικονομιών των κρατών – μελών, καθώς Βορράς και Νότος αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την κρίση και τις συνέπειές της. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,92%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 5,4 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 0,95% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 2,1% χαμηλότερα. 

Πτώση από 1,1% έως και 3,5% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Μυτιληναίος, Aegean και ΟΤΕ, με τις Λάμδα, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil σημειώνουν κέρδη 0,76% και 0,85% αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 1,92%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.