Ελληνικό Χρηματιστήριο

«Αντέχουν» οι 600 μον. στο ΧΑ παρά τις πιέσεις 

Η υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch σε συνδυασμό με τη νέα αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, διατηρούν τις πτωτικές τάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πτωτικά αλλά σταθερά υψηλότερα από το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο της υποβάθμισης των προοπτικών της οικονομίας από τον οίκο Fitch αλλά και της αποτυχημένης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και δύο ακόμη αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία, από τους οίκους Standard & Poor’s και DBRS, οι οποίες θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα αν και μετά το κλείσιμο του ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή του αργά χθες το βράδυ ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «σταθερές» από «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την έκθεσή του να αποτελεί έκπληξη καθώς ήταν «εκτός προγραμματισμού». Παράλληλα στις νέες προβλέψεις της, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία από την πανδημία, η Fitch κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021. Υπογραμμίζει δε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και υπάρχουν κίνδυνοι να χειροτερεύσουν τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ και να παραμένει υψηλό, στο 4,6%, τον επόμενο χρόνο. Το χρέος, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 176,6% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί στο 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 187,1% το 2021.

Αρνητική επίδραση έχει, σαφώς, και η αδυναμία –για μία ακόμη φορά – της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα νέο ισχυρό πακέτο στήριξης των οικονομιών των κρατών – μελών, καθώς Βορράς και Νότος αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την κρίση και τις συνέπειές της. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,63%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 11,83 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 0,82% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 2,3% χαμηλότερα. Εκ των 97 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές, οι 30 ενισχύονται, 54 εμφανίζουν απώλειες και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Πτώση από 1,1% έως και 3,75% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Μυτιληναίος, Aegean και ΟΤΕ. Κέρδη 2,48% για τη ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Παρεμβαίνει το Πεκίνο για να φρενάρει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Με την αξία των μετοχών να έχει εκτοξευτεί κατά 1 τρισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά σε πωλήσεις μέσω κρατικών χαρτοφυλακίων για να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων του 2015.