ΓΔ: 888.18 1.02% Τζίρος: 6.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:08:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση για ΧΑ παρά την υποβάθμιση από Fitch

Με θετικό πρόσημο κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να «ξεχνούν» τόσο την υποβάθμιση της Fitch όσο και την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Θετική στροφή με έστω και οριακά κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «ξεχνούν» τόσο την υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch όσο και την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο για μία ακόμη συνεδρίαση ακολουθεί… αυτόνομη πορεία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά. 

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή του αργά χθες το βράδυ ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «σταθερές» από «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την έκθεσή του να αποτελεί έκπληξη καθώς ήταν «εκτός προγραμματισμού». Παράλληλα στις νέες προβλέψεις της, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία από την πανδημία, η Fitch κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021. Υπογραμμίζει δε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και υπάρχουν κίνδυνοι να χειροτερεύσουν τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ και να παραμένει υψηλό, στο 4,6%, τον επόμενο χρόνο. Το χρέος, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 176,6% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί στο 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 187,1% το 2021.

Παράλληλα αργά το βράδυ σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Standard & Poor’s και DBRS.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,19%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 19,55 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη 0,08% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 2,8% χαμηλότερα. Εκ των 107 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές, οι 39 ενισχύονται, 53 εμφανίζουν απώλειες και 15 παραμένουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.