Φώτο:Shutterstock

Νέα «βουτιά» 15,8% για το αμερικανικό αργό, ανύπαρκτοι οι χώροι αποθήκευσης

Οι χώροι αποθήκευσης στις ΗΠΑ έχουν φθάσει λίγο πριν το σημείο κορεσμού, με τους αναλυτές να μην τολμούν να δημοσιοποιήσουν εκτιμήσεις για την πορεία των πετρελαϊκών τιμών. 

Η απόλυτη πληρότητα των χώρων αποθήκευσης πετρελαίου σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης αλλά και αρκετά έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές, οδηγούν, εκ νέου, σε ελεύθερη πτώση τον μαύρο χρυσό, με το αμερικανικό αργό (WTI) να βρίσκεται περισσότερο στο στόχαστρο. 

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι χώροι αποθήκευσης σε Cushing και Oklahoma θα φθάσουν πολύ σύντομα σε κορεσμό, με δεδομένο ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα 518,6 εκατ. βαρέλια, δηλαδή βρέθηκαν μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 535 εκατ. βαρελιών που είχαν αγγίξει το 2017. 

Σαφώς υπάρχουν και αρκετές κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές, γεγονός το οποίο αναγκάζει ακόμη και τους πιο έμπειρους αναλυτές στον πετρελαϊκό κλάδο να μην… τολμούν να δημοσιοποιήσουν εκτιμήσεις για το επίπεδο τιμής που μπορεί να διαμορφωθεί ο μαύρος χρυσός στο επόμενο διάστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό αργό εμφάνισε συνολικές απώλειες 7%, ενώ το Brent υποχώρησε κατά 24%. 

Στη σημερινή συνεδρίαση το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent υποχωρεί 3,75% στα 23,89 δολάρια το βαρέλι, με το αντίστοιχο συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 15,8% στα 14,25 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η IEA υποβάθμισε τη ζήτηση πετρελαίου για το 2020 και 2021

Η ζήτηση για αργό αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντανακλώντας μια μείωση της τάξης των 8,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση, πριν ανακάμψει στα 97,1 εκατ. βαρέλια την επόμενη χρονιά.