ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αγορές μετοχών γραφικά
Φωτο: Shutterstock

Θετική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο με ώθηση από την αναβάθμιση Fitch

Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, το Χρηματιστήριο ξεκινά θετικά, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,60% και αυξημένο ενδιαφέρον στις συναλλαγές, παρά επιλεκτικές πιέσεις.

Σε θετική πορεία κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ανακτώντας έδαφος μετά τη διόρθωση της Παρασκευής. Η άνοδος αυτή ακολουθεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, γεγονός που ενισχύει το επενδυτικό κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 2.071,73 μονάδες στις 11:00, σημειώνοντας άνοδο 0,60%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,59 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών.

Ο Δείκτης Τραπεζών κινείται σήμερα στις 2.329,20 μονάδες (+0,57%), συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία και δείχνοντας θετικό επενδυτικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο. Από τις κύριες συστημικές τράπεζες, Alpha Bank (ΑΛΦΑ) ενισχύεται κατά +1,36% στα 3,566€, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) καταγράφει άνοδο +0,57% στα 13,145€, η Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ) κινείται υψηλότερα κατά +0,68% στα 7,084€, ενώ η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) υποχωρεί ελαφρώς κατά -0,29% στα 3,44€. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,27%. Ξεχωρίζουν οι μετοχές της Elvalhalcor με άνοδο 2,33%, της Alpha Bank και των ΕΛΠΕ που ενισχύονται κατά 1,48% και της Eurobank με 1,42%.

Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Viohalco (-0,61%) και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (-0,39%). Συνολικά, 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι μετοχές Ικτίνος (+4,79%) και Δρομέας (+2,96%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές ΕΧΑΕ (-1,83%) και Αφοί Κορδέλλου (-1,50%).

Tην ίδια ώρα, το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνεται στην πτώση 0.78% που καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 573.80 μονάδες, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 πέφτει κατά 0,34% στις 5.674,25 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0.10% στις 23.854,32 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι πέφτει κατά 0,18% στις 8.156,97 μονάδες. Πίεση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο στις 9.687,35 μονάδες με 0,12%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη πέφτει κατά 0,52% στις 16.263,05 μονάδες, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 0,25% στις 43.876 μονάδες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας σύμφωνα με Ζανιά και Καραβία

Η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, με αύξηση 7,9% στον ιδιωτικό τομέα και βελτίωση σε ρευστότητα και κερδοφορία. Οι τράπεζες αύξησαν τα μερίσματα, ενώ το RoE το 2025 έφτασε στο 12%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο ΕΕ.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάρισα: 152 επενδύσεις στη Θεσσαλία με 1.600+ νέες θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε από το 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ στη Λάρισα την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στην ελληνική οικονομία με έμφαση στη βιομηχανία, την περιφέρεια και την καινοτομία, λόγω των διεθνών εξελίξεων.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη δράση «Παράγουμε στην Ελλάδα»

Ξεκινούν σήμερα οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη Δράση «Παράγουμε στην Ελλάδα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της εξωστρέφειας ελληνικών επιχειρήσεων σε δυναμικούς κλάδους.
Κτίριο Theon International
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Theon International: Στόχος τζίρου 1 δισ. ευρώ και διεθνής επέκταση ως το 2029

Η Theon International στοχεύει κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ έως το 2029, επισπεύδοντας τα σχέδιά της χάρη σε ισχυρές επιδόσεις και επενδύσεις στην αμυντική οπτοηλεκτρονική, ενώ εξελίσσεται σε πάροχο προηγμένων, διασυνδεδεμένων τεχνολογικών λύσεων.
Ενέργεια και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωσηφίδης: Άμυνα, ενέργεια και AI, οι νέοι επενδυτικοί τομείς μετά το RRF

Ο Τάσος Ιωσηφίδης της EY Ελλάδος επισήμανε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών τη σημαντική άνοδο επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω σταθερότητας, χρηματοδοτικών εργαλείων και έμφασης σε ενέργεια, υποδομές και τουρισμό.
Βασίλης Τσιτσιράγκος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιτσιράγκος: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ισχυρό επενδυτικό προορισμό

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Δημήτρης Τσιτσιράγκος, τόνισε ότι οι αγορές βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως ανθεκτική οικονομία της Ευρωζώνης, με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και επενδυτικές προοπτικές.