ΓΔ: 1421.95 0.31% Τζίρος: 55.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:36:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Η νέα πρόεδρος σε δύσκολη αποστολή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ποιες είναι οι «καυτές πατάτες» για την Βασιλική Λαζαράκου. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει τον εποπτικό ρόλο της Αρχής.

«Στα βαθιά» εισέρχεται η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, καθώς αμέσως μετά το διορισμό της θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα προβλήματα του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε πολλά μέτωπα.

Η νέα πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπως η περίπτωση της Folli-Follie, που παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα φερεγγυότητας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την εποπτεία της, τα προβλήματα με την Creta Farms, την εποπτεία των συναλλαγών των ξένων funds και την είσπραξη των προστίμων που είχαν επιβληθεί από προηγούμενες διοικήσεις και δεν έχουν πληρωθεί, τον έλεγχο των βασικών μεγεθών  των εισηγμένων, την εποπτεία των επενδυτικών σχημάτων είτε είναι ΑΕΠΕΥ, είτε ΑΕΕΧ είτε ασφαλιστικές, τράπεζες και venture capital, την εφαρμογή της MiFID II απ’ όλους τους επενδυτές, την ηλεκτρονική επένδυση και τα Bitcoins, αλλά και  τον έλεγχο της ποιότητας των επενδύσεων των Επαγγελματικών Ταμείων, που θα αποτελέσουν άμεσα μοχλό αναβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Η άρση των Capital Controls κάνει  ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της ενίσχυσης της χρηματιστηριακής εποπτείας αφού πλέον εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα εισέρχονται και θα εξέρχονται από το ελληνικό χρηματιστηριακό σύστημα θα είναι σημαντικά αυξημένα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η κ. Λαζάρακου, μιλώντας στην Βουλή κατά την παρουσίαση της υποψήφιοτητάς της, τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η προστασία των επενδυτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, άρα χρειάζεται ένα ενισχυμένο διαφανές πλαίσιο εποπτείας της εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης  αναφέρθηκε στο τρίπτυχο εκσυγχρονισμός, ενίσχυση και οργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έδωσε έμφαση στους γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. «Πρέπει να προγραμματίσουμε τις νέες συνθήκες και να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές, να έχουν χρηματοδοτική βοήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεσμική ενίσχυση

Με τη θεσμική ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με επιπλέον αρμοδιότητες αλλά και εποπτικά εργαλεία, θα συνοδευτεί ο διορισμός της κ. Λαζαράκου ως προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμης ανάπτυξης και ηλεκτρονικής εναρμόνισης.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες θα είναι η τεχνολογική αναβάθμιση της Εποπτείας του χρηματιστηρίου που είχε μείνει λόγω της κρίσης πολύ πίσω σε σχέση με τις διεθνείς επενδυτικές εξελίξεις.  Μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν διαγωνισμοί για εταιρείες software για την προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού αλλά και λογισμικού προστασίας δεδομένων.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ο μικρός αριθμός υπαλλήλων, οι οποίοι δεν επαρκούν για την πλήρη και ενδελεχή εποπτεία. Είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι όλες σχεδόν οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν υποσχέσεις προς τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και την κ. Λαζαράκου για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ισχυρό βιογραφικό, μεγάλη εμπειρία

Η κ. Βασιλική Λαζαράκου δεν είναι νέο πρόσωπο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είχε διατελέσει Α’ Αντιπρόεδρος κατά τη δύσκολη περίοδο 2012-2015, ενώ, εκτός από την εμπειρία, έχει ισχυρό βιογραφικό.

 Μετά το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) από όπου έλαβε  το Μεταπτυχιακό  και  το διδακτορικό  (JSD). Το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής ήταν Συγκριτική Επισκόπηση των Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα).

Είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης, Η.Π.Α., Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ιδρυτής Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L & L.

Από το Σεπτέμβριο 2012 έως το τέλος του 2015, υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) ενώ διετέλεσε και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για τη νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς. Το 2014, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου για το σχέδιο Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια. Έχει εργασθεί ως δικηγόρος για πάνω από 20 χρόνια σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά θέματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Έτρεξε πιο γρήγορα το ΧΑ το α' δίμηνο από τους δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο, στο πρώτο δίμηνο, είχε καλύτερη εικόνα από τους δείκτες της Wall Street (Nasdaq +7,20%, S&P 500 +6,84%, Dow Jones (+3,47%), αλλά και τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς (DAX-30 +5,53%, Cac-40 +5,09%, FTSE-100 -1,33%).
Intralot
ΑΓΟΡΕΣ

Intralot: Έγκριση της Επ. Κεφαλαιαγοράς στο ενημερωτικό για το ομόλογο

To Ενημερωτικό της Intralot αφορά τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση έως 130.000 ομολογιών στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της αγοράς αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.