Φώτο: Shutterstock

Ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα, απόδοση χαμηλότερη από της Ιταλίας 

Η απόδοση για το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 1,492%, διαμορφούμενη χαμηλότερα από την αντίστοιχη του ιταλικού 10ετές, η οποία αγγίζει το 1,517%. 

Οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα και μάλιστα της προσφέρουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σύγκριση με την Ιταλία, όπως τουλάχιστον αποδεικνύει η πορεία της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων των δύο χωρών. 

Η απόδοση για το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 1,492%, διαμορφούμενη χαμηλότερα από την αντίστοιχη του ιταλικού 10ετές, η οποία αγγίζει το 1,517%. 

Η ευνοϊκή πορεία για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση να αποκλιμακώνεται και εξαιτίας της απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει και τα ελληνικά χρεόγραφα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP. 

Μάλιστα σε περίπτωση που οι αναλυτές επιβεβαιωθούν και η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης αποφασίσει αύξηση του συνολικού ύψους του PEPP (αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 750 δισ.) τότε η Ελλάδα θα αποδειχθεί μία από τις πλέον ευνοημένες χώρες. 

Ανάλογα με το ποσό της αύξησης που θα ανακοινωθεί, για την Ελλάδα θα αναλογούν νέες αγορές τίτλων από την ΕΚΤ ύψους 10 – 15 δισ. ευρώ, ενώ ήδη η κεντρική τράπεζα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι άκρως ευνοϊκές για τις χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τολμήσει μια έξοδο στην αγορά με νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται, εφόσον οι αποδόσεις που θα προσφερθούν από τους επενδυτές είναι χαμηλές, να αντληθεί τελικά μεγαλύτερο ποσό, ύψους 4 – 5 δισ. ευρώ, ώστε να στηριχθεί η ρευστότητα του Δημοσίου σε μια δύσκολη περίοδο εκτίναξης των ελλειμμάτων λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Μείωση απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα συντηρητική, καθώς βασίζεται σε εκτιμήσεις για την ελαστικότητα των αποδόσεων κρατικών ομολόγων σε αγορές με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα αγορών κρατικών τίτλων (PSPP).