ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο και νομίσματα
Φώτο: Shutterstock

Σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί, παρά την αρχική άνοδο, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω αβεβαιότητας για διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,34%, στις 2.051,02 μονάδες, με συναλλαγές 180,57 εκατ. ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, παρά την ήπια ανοδική εκκίνηση της συνεδρίασης. Πτώση καταγράφουν και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την ύπαρξη ή μη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 2.051,02 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,34%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 2.073,43 μονάδες (+0,75%) και κατώτερη στις 2.044,21 μονάδες (-0,67%).

Ο δείκτης τραπεζών κινείται ελαφρώς πτωτικά στις 2.227,79 μονάδες (-0,27%), αποτυπώνοντας ήπιες πιέσεις στον κλάδο. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 2,13% στα 3,131 ευρώ, ενώ η Πειραιώς καταγράφει απώλειες 1,54% στα 6,898 ευρώ. Πιο ανθεκτική εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενισχύεται κατά 1,57% στα 12,595 ευρώ, ενώ η Eurobank παραμένει αμετάβλητη στα 3,28 ευρώ. Συνολικά, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου παραμένει μικτή, με επιλεκτικές πιέσεις αλλά και στηρίξεις σε επιμέρους τίτλους.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 180,57 εκατ. ευρώ, δείχνοντας περιορισμένη κινητικότητα σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,49%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 1,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζουν οι μετοχές της Jumbo (+1,62%), της Εθνικής Τράπεζας (+1,53%), του ΟΛΠ (+1,26%) και της Coca Cola HBC (+1,23%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil (-4,32%), της ΕΥΔΑΠ (-3,09%) και της Alpha Bank (-2,16%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών καταγράφουν η Eurobank και η Alpha Bank, με 11.057.138 και 5.956.552 μετοχές αντίστοιχα.

Ως προς την αξία συναλλαγών, ξεχωρίζουν η Εθνική Τράπεζα με 41,28 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 36,65 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 71 πτωτικά και 12 παραμένουν αμετάβλητες, αποτυπώνοντας επιφυλακτικό κλίμα στην αγορά.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Trust (+5,69%) και της Trastgor (+4,17%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της CPI (-5,66%) και της Mevaco (-5,10%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για απραξία στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε χώρες του ΝΑΤΟ για την έλλειψη στήριξης προς τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν έστω και ελάχιστη βοήθεια. Παράλληλα, εξέφρασε ελπίδα για πρόοδο μέσω της επίσκεψης Πακιστανού αξιωματούχου στο Ιράν.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την ταχεία ανάκαμψη της Τεχεράνης

Έξι εβδομάδες μετά την εκεχειρία, το Ιράν αποκαθιστά γρήγορα μέρος της παραγωγής drones, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών που επικαλείται το CNN, διατηρώντας σημαντική απειλή για την περιοχή.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με νέες απειλές και προειδοποιήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ξανά με βομβαρδισμό του Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ ο ιρανικός στρατός απάντησε με απειλή νέων μετώπων. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί νέα επίθεση, χωρίς να δώσει σαφή διορία για συνομιλίες.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Περίπλοκη» και στο τέλος της η έρευνα για βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν

Η αμερικανική έρευνα για τον βομβαρδισμό ιρανικού σχολείου στη Μινάμπ βαίνει προς το τέλος της και χαρακτηρίζεται περίπλοκη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για λάθος στη στόχευση από αμερικανικούς πυραύλους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απειλεί με νέα μέτωπα αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο ιρανικός στρατός απείλησε με άνοιγμα νέων μετώπων αν οι ΗΠΑ επαναλάβουν τις επιθέσεις κατά του Ιράν. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ανέστειλε τις επιθέσεις μετά από ειρηνευτική πρόταση της Τεχεράνης και βλέπει ευκαιρία για συμφωνία.