ΓΔ: 2555.18 -0.20% Τζίρος: 73.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:36
Χρηματιστήριο και νομίσματα
Φώτο: Shutterstock

Σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί, παρά την αρχική άνοδο, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω αβεβαιότητας για διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,34%, στις 2.051,02 μονάδες, με συναλλαγές 180,57 εκατ. ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, παρά την ήπια ανοδική εκκίνηση της συνεδρίασης. Πτώση καταγράφουν και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την ύπαρξη ή μη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 2.051,02 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,34%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 2.073,43 μονάδες (+0,75%) και κατώτερη στις 2.044,21 μονάδες (-0,67%).

Ο δείκτης τραπεζών κινείται ελαφρώς πτωτικά στις 2.227,79 μονάδες (-0,27%), αποτυπώνοντας ήπιες πιέσεις στον κλάδο. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 2,13% στα 3,131 ευρώ, ενώ η Πειραιώς καταγράφει απώλειες 1,54% στα 6,898 ευρώ. Πιο ανθεκτική εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενισχύεται κατά 1,57% στα 12,595 ευρώ, ενώ η Eurobank παραμένει αμετάβλητη στα 3,28 ευρώ. Συνολικά, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου παραμένει μικτή, με επιλεκτικές πιέσεις αλλά και στηρίξεις σε επιμέρους τίτλους.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 180,57 εκατ. ευρώ, δείχνοντας περιορισμένη κινητικότητα σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,49%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 1,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζουν οι μετοχές της Jumbo (+1,62%), της Εθνικής Τράπεζας (+1,53%), του ΟΛΠ (+1,26%) και της Coca Cola HBC (+1,23%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil (-4,32%), της ΕΥΔΑΠ (-3,09%) και της Alpha Bank (-2,16%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών καταγράφουν η Eurobank και η Alpha Bank, με 11.057.138 και 5.956.552 μετοχές αντίστοιχα.

Ως προς την αξία συναλλαγών, ξεχωρίζουν η Εθνική Τράπεζα με 41,28 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 36,65 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 71 πτωτικά και 12 παραμένουν αμετάβλητες, αποτυπώνοντας επιφυλακτικό κλίμα στην αγορά.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Trust (+5,69%) και της Trastgor (+4,17%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της CPI (-5,66%) και της Mevaco (-5,10%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν μετά την εκεχειρία

Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι Λιβανέζοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν πάνω από 4.300 νεκρούς και οδήγησαν σε εκτόπιση πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη των συναλλαγών

Με πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ανησυχιών για τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ. Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% στις 639,64 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος έμεινε στάσιμος και η ASML έχασε 1,1%.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη αποκλείει άμεσες επαφές με ΗΠΑ στις συνομιλίες στο Κατάρ

Ιρανική αντιπροσωπεία συναντά σήμερα διαπραγματευτές στη Ντόχα σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς άμεσες επαφές με ΗΠΑ, ενώ ο Κούσνερ και ο Γουίτκοφ έφτασαν χθες για υψηλού επιπέδου συνομιλίες, σύμφωνα με Λευκό Οίκο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση προς ΗΠΑ για αποφυγή παρερμηνειών του μνημονίου

Το ιρανικό ΥΠΕΞ επέκρινε τις ΗΠΑ για αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το MoU κατά του πολέμου, τονίζοντας ότι ενισχύουν τη δυσπιστία και θυμίζουν αθετημένες δεσμεύσεις, ενώ το Ιράν θα συνεχίσει να ενεργεί με προσοχή και εμπειρία.