ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις στις αγορές υπό τον φόβο επιστροφής της πανδημίας 

Το νέο υψηλό επίπεδο θανάτων στις ΗΠΑ σε ένα 24ωρο, αλλά και lockdown σε περιοχές της Βρετανίας επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ανάγκη λήψης γενικευμένων μέτρων περιορισμού οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Νέος κύκλος ρευστοποιήσεων σημειώνεται τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για «επιστροφή» της πανδημίας και φυσικά ένα νέο γενικευμένο lockdown που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην, ήδη, «ταλαιπωρημένη» διεθνή οικονομία. 

Αφορμή για αυτή τη δυσάρεστη επιστροφή ήταν η ανακοίνωση σχεδόν 800 θανάτων από τη νόσο COVID-19 σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ, αλλά και η επιβολή καραντίνας σε περιοχή του Βερολίνου μετά την εύρεση νέων κρουσμάτων. 

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι οι επενδυτές ούτε καν προσέχουν θετικά μακροοικονομικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία ανέκαμψε τον Ιούνιο στο 86,2 από 79,5 που ήταν τον Μάιο, διαμορφούμενος ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων. 

Την ίδια ώρα οι επενδυτές βρίσκονται και εν αναμονή της δημοσιοποίησης των νέων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, με το Ταμείο να ανακοινώνει τα στοιχεία από το επικαιροποιημένο World Economic Outlook. Τόσο οι αναλυτές, όσο και κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι νέες εκτιμήσεις θα είναι κατά πολύ δυσμενέστερες αυτών που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις κορυφαίες οικονομίες της υφηλίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Ταμείο εκτιμούσε ότι η συρρίκνωση της διεθνούς οικονομίας θα φθάσει στο 3% για το 2020. 

Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολουθεί το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που σημειώθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους το προηγούμενο τριήμερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,45% στις 666,27 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 18,13 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 55 πτωτικά και 16 παραμένουν αμετάβλητες. Πτώση 1,43% καταγράφει και ο FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,25%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη μεταβλητότητα εντείνουν οι τίτλοι που πλησιάζουν ή έχουν ολοκληρώσει την περίοδο αποκοπής των μερισμάτων τους. 

Ανάλογο είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις πιέσεις να είναι λίγο υψηλότερες σε σύγκριση με το ΧΑ, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,73%. Στο -2,40% η αποδυνάμωση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,38% και τον CAC 40 να κινείται 2% χαμηλότερα. Απώλειες 1,57% για τον FTSE MIB και πτώση 1,87% για τον ΙΒΕΧ 35

Αρνητική η πορεία και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 0,54%  έως και 1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
ΑΓΟΡΕΣ

Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο παρά την «ψυχραιμία» της Ευρώπης

Νέα σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, καθώς οι απώλειες του τραπεζικού ξεπερνούν το 2%. Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς οδηγεί σε άνοδο του πετρελαίου κατά 3%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεδρίαση - ασανσέρ στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις αγορές λόγω Fed

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, με συχνές εναλλαγές πρόσημων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για αρκετές μετοχές. Στο επίκεντρο σταθερά οι τράπεζες. Άνω του -1% η πτώση στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.