ΓΔ: 1451.59 1.14% Τζίρος: 90.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις σε Αθήνα, Ευρώπη - Φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας

Ξεπερνούν το 3% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, στο -2% ο Γενικός Δείκτης. Ανεπηρέαστα τα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί χαμηλότερα από το 1,26%.

Διεύρυνση απωλειών και «επιτάχυνση» των ρευστοποιήσεων σημειώνεται τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στις διεθνείς αγορές, με το αρνητικό κλίμα να αποδίδεται στις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο lockdown.

Η εγχώρια αγορά ανησυχεί σημαντικά για τις εξελίξεις από το μέτωπο του κορονοϊού, με δεδομένο ότι οποιαδήποτε αρνητική είδηση πλήττει και την κατανάλωση και φυσικά την όποια διάθεση υπάρχει στους πολίτες ανά την υφήλιο για καλοκαιρινές διακοπές, σε μία περίοδο όπου στην Ελλάδα ο τουριστικός κλάδος έχει θέσει το στοίχημα του να μην χαθεί πλήρως η τρέχουσα σεζόν.

Παρά, δε, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εφαρμογής και νέων μέτρων στήριξης, είναι σαφές ότι τα περιθώρια στενεύουν αρκετά, με δεδομένο και το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν θα βρίσκεται στον... αέρα μέχρι τις 17 Ιουλίου όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικές οι ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα σε μετοχές που κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, οι οποίες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στις 661,84 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,10%. Σα 23,44 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με μόλις 19 μετοχές να εμφανίζουν άνοδο, ενώ 67 κινούνται πτωτικά και εννέα παραμένουν αμετάβλητες. Απώλειες 2,11% για τον  FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 3,34%.

Στο ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ η Motor Oil ηγείται της πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 5,4%, λόγω και της αποκοπής του μερίσματος, με τον Μυτιληναίο να είναι στο -4% και την Εθνική στο -4,1%.

Σε πλήρη αντίθεση με τις μετοχές οι αγορές ομολόγων δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί χαμηλότερα από το 1,26%, σαφώς και χάρη στις συνεχιζόμενες αγορές από την ΕΚΤ.

«Βουτιά» άνω του 2% για Ευρώπη

Στο ίδιο κλίμα με το ΧΑ κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με βασική αφορμή για αυτή τη δυσάρεστη επιστροφή να είναι η ανακοίνωση σχεδόν 800 θανάτων από τη νόσο COVID-19 σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ, αλλά και η επιβολή καραντίνας σε περιοχή του Βερολίνου μετά την εύρεση νέων κρουσμάτων. 

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι οι επενδυτές ούτε καν προσέχουν θετικά μακροοικονομικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία ανέκαμψε τον Ιούνιο στο 86,2 από 79,5 που ήταν τον Μάιο, διαμορφούμενος ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων. 

Την ίδια ώρα οι επενδυτές βρίσκονται και εν αναμονή της δημοσιοποίησης των νέων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, με το Ταμείο να ανακοινώνει τα στοιχεία από το επικαιροποιημένο World Economic Outlook. Τόσο οι αναλυτές, όσο και κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι νέες εκτιμήσεις θα είναι κατά πολύ δυσμενέστερες αυτών που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις κορυφαίες οικονομίες της υφηλίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Ταμείο εκτιμούσε ότι η συρρίκνωση της διεθνούς οικονομίας θα φθάσει στο 3% για το 2020. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,61%. Στο -2,28% η αποδυνάμωση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,32% και τον CAC 40 να κινείται 1,74% χαμηλότερα. Απώλειες 1,55% για τον FTSE MIB και πτώση 1,50% για τον ΙΒΕΧ 35

Αρνητική η πορεία και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 0,44%  έως και 09%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ