Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση στο ΧΑ με αιχμή την υψηλή κεφαλαιοποίηση 

Νέες σημαντικές πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τη Λεωφόρο Αθηνών να συνεχίζει να υποαποδίδει σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Μία ακόμη συνεδρίαση στην οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πιέσεις για την ελληνική αγορά, η οποία, εκ νέου υποαποδίδει σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. 

Σχεδόν παραδοσιακά, πλέον, τις υψηλότερες απώλειες σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος υποχωρεί άνω του 2%, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελάχιστες είναι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζουν θετικό πρόσημο. 

Ο Γενικός Δείκτης αποδυναμώνεται 1,07% στις 635,05 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 5,04 εκατ. ευρώ, ενώ 20 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 πτωτικά και έξι παραμένουν αμετάβλητες. Απώλειες 1,04% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ πτώση 0,14% σημειώνει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και με εξαίρεση ελάχιστες θετικές συνεδριάσεις εξακολουθεί να μην βρίσκει στηρίγματα, με τους επενδυτές να παραμένουν εξαιρετικά διστακτικοί κυρίως αναφορικά με τις αγοραστικές τους διαθέσεις. Η εκτίμηση για βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 και ταυτόχρονα οι φόβοι για δημιουργία μίας νέα «γενιάς» μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν δύο εκ των βασικών λόγων για τους οποίους στο επίκεντρο, σχεδόν πάντα, των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. 

Απώλειες 1,69% για τη μετοχή της Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,98%, τη Eurobank στο -1,99% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,28%. Εκ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο κινούνται αυτές των Jumbo (0,57%), Lamda (0,34%), Σαράντη (1,67%) και ΟΠΑΠ (0,12%). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ