Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδική πορεία για το ΧΑ μετά το «οδυνηρό» α' εξάμηνο

Θετικές διαθέσεις στην ελληνική αγορά προκαλεί και το επίσημο «άνοιγμα» του τουρισμού, με ικανοποιητικά κέρδη για τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε το γ' τρίμηνο για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, όμως, κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2020 ήταν... πρωταθλητής πτώσης στην Ευρώπη, καθώς οι απώλειές του έφθασαν στο 30%. 

Η επίσημη έναρξη του ελληνικού τουρισμού σήμερα, με τις πρώτες αφίξεις επισκεπτών στα περιφερειακά αεροδρόμια αποτελεί μία ενθαρρυντική ένδειξη τόσο για τον κλάδο όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός το οποίο φαίνεται, προς το παρόν, να στηρίζει και τις διαθέσεις των επενδυτών για επιλεκτικές αγορές κατά κύριο λόγο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 642,63 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,58% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,63 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 47 μετοχές, 20 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,48%.

Σε θετική τροχιά κινούνται οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,08%, ενώ ράλι σημειώνει ο δείκτης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς ενισχύεται άνω του 3,8%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Development (+4,69%), Aegean Airlines (+1,76%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,47%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,73%), της ΕΥΔΑΠ (-1,72%) και της Coca Cola (-1,29%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Παϊρης (20%) και Τεχνική Ολυμπιακή (8,33%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Έλτον Χημικά (-3%) και Τζιρακιάν (-1,60%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ