ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έχασαν το τρένο της ανόδου οι διαχειριστές των αμοιβαίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κανένα μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο δεν κατάφερε να ξεπεράσει στο 9μηνο την απόδοση του Γενικού Δείκτη. Η μέση απόδοση ήταν περίπου 10% χαμηλότερη από το Δείκτη. Υπερβολικά συντηρητική πολιτική ακολούθησαν οι διαχειριστές.

Απέτυχαν να ακολουθήσουν τη δυναμική πορεία ανόδου του Γενικού Δείκτη οι διαχειριστές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, που φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν από τη ραγδαία άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το β’ τρίμηνο και δεν αύξησαν τις τοποθετήσεις τους. Έτσι, ενώ ο Δείκτης κατέγραψε κέρδη 43,45% στο 9μηνο 2019, η μέση απόδοση των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδος (εσωτερικού) διαμορφώθηκε στο 33,65%.

Τα χαρτοφυλάκια των περισσότερων μετοχικών εσωτερικού ήταν αμυντικά, δηλαδή απέφυγαν μεγάλες τοποθετήσεις σε τράπεζες και διατηρούσαν αυξημένη ρευστότητα, όπως έκαναν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, που ήταν αρκετά δύσκολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 42 αμοιβαία κεφάλαια που έχει στη βάση της η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, μόλις τα 20 κινήθηκαν καλύτερα από τον μέσο όρο της απόδοσης του 33,65%.

Το 2019 βελτιώθηκαν οι εισροές κεφαλαίων στα α/κ, ξεπερνώντας τα 133 εκατ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου, αλλά οι διαχειριστές προτίμησαν να ακολουθήσουν υπερβολικά, όπως αποδείχθηκε, συντηρητική επενδυτική πολιτική, διατηρώντας χαμηλά ποσοστά σε μετοχές (μεταξύ 75-85% επί του ενεργητικού), ενώ διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα και τις τραπεζικές μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Βέβαια υπήρξαν και αμοιβαία κεφάλαια που αύξησαν τις τοποθετήσεις τους (σε ποσοστά της τάξης του 90% επί του ενεργητικού) σε μετοχές και ειδικά σε τραπεζικούς τίτλους και έτσι κατάφεραν να παρακολουθήσουν καλύτερα την ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη.

Στελέχη ΑΕΔΑΚ επισημαίνουν ότι η άρση των capital controls από τον Σεπτέμβριο, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, τα χαμηλά επιτόκια στην τραπεζική αγορά θα ενισχύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Οι αποδόσεις των επιμέρους Α/Κ

Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, στο διάστημα 1/1/2019- 30/9/2019, το αμοιβαίο κεφάλαιο με την καλύτερη απόδοση ήταν το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Μετοχών Εσωτερικού (το διαχειρίζεται ο κ. Χρυσικός), το οποίο είχε απόδοση 42,97%.

Ακολούθησε το Athos High Peaks Ελληνικό Μετοχικό (των έμπειρων διαχειριστών Πολίτη και Θεοδωρόπουλου) με 41,87% και το Δήλος Blue Chips Μετοχικό (ένα από τα παλαιότερα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια) με απόδοση 9μηνου 41,87%. Υψηλές αποδόσεις είχαν τα τρία μετοχικά α/κ της Πειραιώς Asset Management, με το Μετοχικό Εσωτερικού να καταγράφει απόδοση 9μηνου 39,69%.

Το Τρίτων Αναπτυξιακό Μετοχών (πρώην HSBC Mετοχικό εσωτερικού) είχε απόδοση 9μηνου 37,89%, το Alpha Blue Chips  Ελληνικό Μετοχικό Institutional 36,99%, το Alpha Blue Chips Ελληνικό Μετοχικό Classic 36,13%, ενώ το Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων Μετοχικών Εσωτερικού, που δίνει έμφαση σε καλές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε απόδοση 35,83%. Tο Alpha Επιθετικής Στρατηγικής Ελληνικό Μετοχικό, που επίσης επενδύει πολύ σε μεσαία κεφαλαιοποίηση, αυξήθηκε στο 9μηνο κατά  35,67%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πρωτοφανής έξοδος από τα αμοιβαία κεφάλαια: εκροές 707 εκατ. έφερε ο κορονοϊός

Μέσα σε ενάμιση μήνα, τα αμοιβαία κεφάλαια της ελληνικής αγοράς έχασαν 707 εκατ. ευρώ από εξαγορές μεριδίων, ποσό πολύ υψηλότερο από όλα τα νέα κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει το 2019.
mutual_fund
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται το... πάρτι στα αμοιβαία με εισροές 200 εκατ. τον Ιανουάριο

Μαζική είναι πλέον η στροφή των επενδυτών σε αμοιβαία κεφάλαια, την οποία ενθαρρύνουν και οι τράπεζες. Μόνο τον Ιανουάριο καταγράφηκαν καθαρές εισροές που αντιστοιχούν στο 1/3 των εισροών του 2019.