ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Μείωση απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα συντηρητική, καθώς βασίζεται σε εκτιμήσεις για την ελαστικότητα των αποδόσεων κρατικών ομολόγων σε αγορές με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα αγορών κρατικών τίτλων (PSPP).

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα μέτρα που έχει λάβει από τον Μάρτιο, ήταν αποτελεσματική και αναλογική όσον αφορά την επιδίωξη του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω κορονοϊού (PEPP), συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, καθώς και την ενίσχυση του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) εκτιμάται ότι μείωσαν τη μέση σταθμισμένη (με το ΑΕΠ) απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατά περίπου 45 μονάδες βάσης (0,45 της ποσοστιαίας μονάδας).

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανάλυση, η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα συντηρητική, καθώς βασίζεται σε εκτιμήσεις για την ελαστικότητα των αποδόσεων κρατικών ομολόγων σε αγορές με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα αγορών κρατικών τίτλων (PSPP).

Τα στοιχεία μελετών, που εξετάζουν την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στις ανακοινώσεις για το PEPP, υποδηλώνουν μία μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σχέση με αυτή στο πλαίσιο του PSPP, η οποία πιθανόν αντανακλά τον πιο ευέλικτο σχεδιασμό του πρώτου. «Συνεπώς, αν δεν υπήρχε το PEPP, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να είχαν ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», σημειώνει η ΕΚΤ.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.