Φώτο: Shutterstock

Αδύναμο το ΧΑ να ακολουθήσει την Ευρώπη, «βαρίδι» οι τραπεζικές μετοχές

Σε σταθερή τροχιά υποχώρησης οι τράπεζες, οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε πτώση 0,60% και σε μηνιαίες απώλειες για τον Ιούλιο. Ποια είναι τα σημεία που προβληματίζουν τους επενδυτές και απωθούν τους αγοραστές.

Σε μια σχετικά καλή ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, που βρίσκουν το βηματισμό τους μετά τις χθεσινές αναταράξεις (ο Stoxx 600 κερδίζει περίπου 0,50%), η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει και πάλι αδυναμία συντονισμού, καθώς λειτουργεί σταθερά σαν «βαρίδι» ο τραπεζικός κλάδος, ενώ η αγορά παραμένει εξαιρετικά ρηχή και οι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε ελάχιστες κινήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο υψηλότερο σημείο ενδοσυνεδριακά νωρίς το πρωί, πλησιάζοντας τις 624 μονάδες, έκτοτε όμως γύρισε σε πτωτική τροχιά και βρισκόταν μετά τις 14.00 στο επίπεδο των 615 μονάδων, με πτώση περίπου κατά 0,60%. Ο τραπεζικός δείκτης «τραβάει» χαμηλότερα το Γενικό, υποχωρώντας κατά 1,60%, στις 301 μονάδες, ενώ και άλλα σημαντικά blue chips (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil) πιέζονταν 1,5 - 2% χαμηλότερα. Η μόνη μετοχή που λειτουργεί σήμερα σαν αντίβαρο στην πίεση στο Δείκτη είναι ο τίτλος του ΟΤΕ, με κέρδη άνω του 1%.

Ο Ιούλιος φαίνεται ότι κλείνει με πτώση για το ΧΑ, καθώς ο Γενικός Δείκτης, με βάση τα δεδομένα ως τώρα από την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οδεύει σε απώλειες γύρω στο 4%. Όμως, το στοιχείο που προβληματίζει είναι οι κατά πολύ μεγαλύτερες απώλειες του τραπεζικού δείκτη, που φθάνουν στο 17% με βάση τις σημερινές τιμές.

Η έλλειψη ορατότητας για τις τράπεζες, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται ότι έχει αποθαρρύνει νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων στον κλάδο από επενδυτικά χαρτοφυλάκια, καθώς ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πόσα νέα «κόκκινα» δάνεια θα δημιουργήσει η νέα κρίση, καθώς μάλιστα ένα μεγάλο ποσό δανείων, άνω των 20 δισ. ευρώ, έχουν περάσει σε αναστολή πληρωμής δόσεων και θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να γίνει σαφές πόσα εξ αυτών θα περάσουν στα καθυστερούμενα.

Γενικότερα, πάντως, το επενδυτικό κλίμα στην Αθήνα φαίνεται ότι έχει επηρεασθεί τόσο από την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία της οικονομίας, με τον τουρισμό να καταρρέει περισσότερο από το αναμενόμενο, όσο και από τις συνεχείς εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έφεραν τις δύο χώρες πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο πριν από λίγες ημέρες.

Εξάλλου, οι επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση τα πρώτα δείγματα γραφής για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει, αξιοποιώντας και τα 72 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων, προκειμένου να επιταχύνει και να ενδυναμώσει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στο Χ.Α., έχασαν τα κέρδη τους οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,1%, καθώς οι μετοχές δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, παρά τα χθεσινά αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν οι φόβοι για τις τράπεζες, ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Τα καλύτερα από τις προβλέψεις αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς περιορίζουν τις ανησυχίες για την επίπτωση της κρίσης στις τράπεζες και διατηρούν για δεύτερη συνεδρίαση την ορμή των τραπεζικών μετοχών.