Δεύτερος μήνας πτώσης στο ΧΑ, βαριές απώλειες στις τράπεζες

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γ.Δ. υποχώρησε 2,63%, ενώ έκλεισε τον Ιούλιο με απώλειες 3,33% και από τις αρχές του έτους έχει χάσει 32,62%. Σχεδόν 15% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη τον Ιούλιο.

Την αδυναμία του Χρηματιστηρίου να αντιδράσει ισχυρά και με διάρκεια, μετά τη μεγάλη «βουτιά» που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας και είχε οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στις 484 μονάδες, σηματοδότησε η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, καθώς συμπληρώνονται πλέον δύο συνεχείς μήνες πτώσης, που έχουν φέρει το Δείκτη στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν στα τέλη του Μαΐου.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μεν αρκετά υψηλότερα (27% περίπου) από τις 484 μονάδες του Μαρτίου, αλλά οι επενδυτές δεν δείχνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια κίνηση σταδιακής επανόδου στα επίπεδα των 900 μονάδων, όπου βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη πολύ μικρή ορατότητα για την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών μέσα στη νέα κρίση. Ένα πρόσθετο στοιχεία αβεβαιότητας αποτελούν οι συνεχείς εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έφεραν τις δύο χώρες πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο πριν από λίγες ημέρες.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, εξάλλου, που αποτέλεσαν «βαρίδι» για το Δείκτη και τον Ιούλιο (ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σχεδόν 15%) δεν φαίνονται ικανές να ανακάμψουν, όσο παραμένει υψηλός ο βαθμός δυσκολίας στην πρόβλεψη των συνεπειών της κρίσης στα χαρτοφυλάκια, τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους, καθώς μάλιστα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ έχουν τεθεί σε αναστολή και είναι άγνωστο πόσα εξ αυτών θα μεταπέσουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων.

Συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, παρά την προσπάθεια που έγινε ενδοσυνεδριακά για να αντιστρέψει τις απώλειες. Η συνεδρίαση είχε αρκετές εναλλαγές προσήμων με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται έως 0,86% στις 624,17 μονάδες. Τελικά, έκλεισε στις 617,61 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,2%, ενώ έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα έως και τις 612,31 μονάδες (-1,06%).

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γ.Δ. υποχώρησε 2,63%, ενώ έκλεισε τον Ιούλιο με απώλειες 3,33% και από τις αρχές του έτους έχει χάσει  32,62%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,11% σήμερα, με την Alpha Bank στο -0,57%, την Eurobank στο -1,79%, την Εθνική στο -1,02% και την Πειραιώς στο -0,69%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,117 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,32%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,62%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (2,6%), της Viohalco (1,93%), της ΔΕΗ (1,86%) και της Jumbo (0,97%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (3,33%), της Aegean Arlines (3,01%), του ΟΛΠ (2,5%) και του ΟΠΑΠ (2,49%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (3,27%) και των Πρώτων Υλών (1,75%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (2,51%) και της Ακίνητης Περιουσίας (1,35%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ