Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρή άνοδος στο Χ.Α., έχασαν τα κέρδη τους οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,1%, καθώς οι μετοχές δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, παρά τα χθεσινά αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές.

Ισχυρή άνοδο, για δεύτερη ημέρα, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τις 640 μονάδες, με μεγάλο στήριγμα τη μετοχή της Coca Cola HBC, αλλά και των Aegean Airlines, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο, η άνοδος δεν συνοδεύθηκε από αξιόλογη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, καθώς οι μετοχές δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, παρά τα χθεσινά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες ανταποκρίνονται καλύτερα από το αναμενόμενο στις πιέσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού.

Η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς οι πωλητές επανήλθαν... δριμύτεροι πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης και, λιγότερο από μία ώρα πριν τη λήξη των συναλλαγών, οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη έως και 0,7% χαμηλότερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η άνοδος που σημείωναν από το πρωί οι τραπεζικές, σε συνδυασμό με τη χθεσινή άνοδο του κλαδικού δείκτη κατά 7,16%, έδωσαν σε επενδυτές το έναυσμα για ρευστοποιήσεις.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637,75 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,47%, ενώ έφτασε έως και τις 641,32 μονάδες (2,04%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 37,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 1,24%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,73%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (5,67%), της Σαράντης (3,84%), της Aegean Airlines (3,56%), της Τέρνα Ενεργειακή (3,21%), των ΕΛΠΕ (2,83%) και της ΕΥΔΑΠ (2,27%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (2,97%), της Jumbo (1,83%), της Alpha Bank (1,38%) και της ΕΧΑΕ (1%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (5,61%), της Τεχνολογίας (3,04%) και του Πετρελαίου (2,24%), ενώ απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (1,68%) και της Υγείας (0,36%). 

Ανοδικά κινήθηκαν 65 μετοχές, 32 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ