Φώτο: Pixabay

Έμεινε στάσιμη η Wall Street, διόρθωση για το χρυσό

Οι φόβοι για καθυστέρηση του πακέτου μέτρων στήριξης κράτησαν χαμηλότερα Dow Jones και Nasdaq, ενώ οριακά ενισχύθηκε ο Dow Jones. Κέρδη σε εβδομαδιαία βάση για τους δείκτες. Πτώση 1,5% για το χρυσό.

Έκλεισαν με κέρδη την εβδομάδα οι δείκτες στην Wall Street, παρά τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση της Ουάσιγκτον για το νέο πακέτο στήριξης, ενώ η ισχυροποίηση του δολαρίου, μετά τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, οδήγησε σε διόρθωση της τιμής του χρυσού, που έφθασε να υποχωρεί και περισσότερο από 2%, ενώ οι απώλειες τελικά περιορίσθηκαν σε 1,5%.

Ο Dow Jones έκλεισε με μικρή πτώση 0,17%, ή 46 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,06%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,87%.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 1,76 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 1,6 εκατ., ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι παραμένει σταθερή, παρά τα πρόσφατα στοιχεία, μεταξύ των οποίων η έκθεση για τα νέα επιδόματα ανεργίας, που υποδήλωναν το αντίθετο.

Ενώ η θετική για το επενδυτικό κλίμα έκθεση για τις θέσεις εργασίας πρόσθεσε αξιοπιστία στην οικονομική ανάκαμψη, οι στάσιμες συνομιλίες μεταξύ των νομοθετών για το επόμενο πακέτο στήριξης επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι μια πρόταση για τη μείωση του πακέτου των 3,4 τρισ. δολ. κατά 1 τρισ. δολ. απορρίφθηκε από το Λευκό Οίκο, σηματοδοτώντας ένα πλήγμα στις ελπίδες των νομοθετών για γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο αργός ρυθμός των διαπραγματεύσεων στο Καπιτώλιο, οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας, στον απόηχο της απόφασης του προέδρου Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, είχαν αντίκτυπο στις κυκλικές μετοχές και στον κλάδο τεχνολογίας.

Ο Τραμπ εξέδωσε την Πέμπτη προεδρικά διατάγματα εναντίον των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών TikTok και WeChat, τα οποία, όπως ισχυρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, θα περιορίσουν την «απειλή» που συνιστούν αυτές οι εταιρείες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, μόνο η Facebook διασώθηκε, ενώ με απώλειες έκλεισαν η Google, η Amazon, η Apple και η Microsoft. Πτώση σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, λόγω των φόβων ότι η ένταση ΗΠΑ - Κίνας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η Uber Technologies υποχώρησε κατά 5,2% μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων από τις αναμενόμενες ζημιών το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι κρατήσεις έπεσαν κατακόρυφα κατά 73%, λόγω της πανδημίας. Ανοδικά κατά 6,5% κινήθηκε η μετοχή της T-Mobile, φθάνοντας σε νέα υψηλά έτους, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων από τις προσδοκίες.

Τέλος, η τιμή του χρυσού υποχώρηση κατά 1,5%, στα 2.031 δολ., με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για μια προσωρινή κάμψη, που οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου και στη ρευστοποίηση κερδών από τους επενδυτές μετά το μεγάλο ράλι, που έχει φέρει το πολύτιμο μέταλλο σε άνοδο της τάξεως του 30% από την αρχή του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ